in

Izaziva OPASNU STVAR, PAZITE SE

Sir, Foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE FOOD

Sir je često nezaobilazni deo gastronomskih poslastica, bilo da je reč o slanim specijalitetima, tortama ili nekim drugim slatkišima.

Savršeno se uklapa uz ukusne paste, pice i razna druga jela. Plate od sireva su najpopularnije i najpoželjnije na svakoj zabavi, a zanimljivo je da za to postoji krajnje jednostavno objašnjenje.

Naime, nedavno su naučnici pronašli još jedan razlog zašto mnogi od nas više ne mogu da zamisle život bez sira, a razlog je jednostavan- sir stvara zavisnost.

Naučni tim Univerziteta u Mičigenu uspeo je da dokaže da konzumacija sira može da pruzrokuje zavisnost jednako kao i teške droge. Razlog zavisnosti je kazomorfin, koja se nalazi u mlečnom proizvodu, a nastaje kada se mlečni protein kazein, sadržan u siru, vari u želucu, a zatim stimuliše receptore u mozgu, oslobađa se dopamin i javlja se telesni osećaj blagostanja.

Budući da u mleku ima relativno malo kazeina, a mnogo je više kazeina u siru, naučnici savetuju da manje konzumiramo sir od mleka.

Kilogram sira ima dobrih deset puta veću dozu kazeina od mleka, a kao rezultat toga je, takođe veća doza kazomorfina proizvodi u želucu. Prema istraživanju, takozvani analogni sir, odnosno slabo prerađeni sir iz masovne proizvodnje, posebnon izaziva zavisnost, jer ti proizvodi od sira mogu da sadrže i rafinirane ugljenohidrate i masti koje mogu da dovedu do zavisnosti od prehrambenog ponašanja.

Ovaj sir, koji se nalazi u kriškama na policama supermarketa, poznat je i kao „plastični sir“.

Međutim, naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju, ne preporučuju potpuno izbegavanje sira, jer ipak sir osigurava brojne vitamine, posebno vitamin B12, koji je dobar protiv stresa i umora, takođe sadrži brojne minerale, poput kalcijuma. Nutricionisti preporučuju količinu od 50 do 60 grama sira dnevno, a to su, na primer, dve kriške gaude.

(Espreso)