in

Hvatali su za GRUDI I POLNE ORGANE, a zbog 1 će vas proći JEZA

Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

Da li ste čuli za vlaški običaj po imenu strndžanje? Ako niste, verujemo da će vas iznenaditi i zapanjiti, jer dosta podseća na “onu” čuvenu scenu iz filma Kaligula. Ko je gledao, zna o čemu se radi, a ko nije, sad će shvatiti, prenosi Telegraf.

O Vlasima i njihovim običajima zaista postoji mnogo priča, ali ova je po nečemu posebna. Ovaj običaj se vezuje za homoljski region, koga prate razna predanja. Prenosimo priču o strndžanju sa istoimenog youtube klipa, autorke Lane Paunović.

Prvo kreće priča o ženama iz Homolja, koje su uvek imale slobodu ljubavnog života. U Homolju se, kako oni kažu, “ženino išetavanje iz braka” ili našim jezikom rečeno, prevara ili preljuba, ne smatra smrtnim grehom. Nije se smatralo smrtnim grehom ni po prijemu hrišćanstva, a kako kažu, ni dan danas. To se u tom kraju zove “ženino umeće života”.

Imale su slobodu da zavode i da budu zavođene. Za zavođenje muškaraca su koristile razne taktike – od nespretnog saginjanja na potoku, do veštijih pristupa.

Uzevši u obzir seksualne slobode stanovnika ovog podneblja, koji se pritom nisu plašili više sile jer sve to nije smatrano za smrtni greh, dolazimo do običaja koji se odigravao jednom godišnje, na takozvani Biljani Petak, i zove se – Strndžanje.

Na Strndžanje je mogao da dođe ko god hoće iz sela – i stari i mladi, i device i one koje to nisu, otac i ćerka, sin i majka.

Ripčenje, Nečista krv, Običaj
foto: Printscreen/RTS

U jednu pećinu nadomak sela, najstariji muškarac uđe i zapali vatru koja će moći da traje celu noć, da bi ugrejali pećinu i da bi ljudi mogli da se vide. Uslov za učesnike Strndžanja je da svi nose maske i da se ne zna ko je ko. Takođe, svi su morali da šapuću.

I onda bi krenula akcija. Spavali bi svi sa svima, ko koga dohvati! U mraku, nasumično.

Ljubavnici su se birali po figuri, tačnije u literaturi se navodi da su birani “po veličini grudi ili veličini budže u pantalonama”. Partneri su se menjali dokle god su imali snage, bukvalno do iznemoglosti. Po završetku svako se oblačio i izlazio sam u noć, krijući svoju masku da se ne sazna o kome je reč, jer je dolazilo i do incesta.

Svake godine se pravila nova maska.

Stanovnici ove regije su po celu godinu dana čekali ovaj događaj, da bi mogli da se oslobode i učestvuju. Verujemo da ovo svima zvuči bizarno, ali njima nije pravilo veći problem od ponekog slomljenog srca ili neke trudnoće. I mirna Bačka.

(Espreso)