in

Evo zašto deca od malih nogu opustoše slatko po kući, sve počinje u stomaku mame

Većina ljudi još od malih nogu voli slatkiše i gotovo da ne može da zamisli život bez njih.

To se pogotovo odnosi na decu koja bi, najradije i umesto ručka, jela slatkiše.

Zašto je to tako ?

Čulo ukusa vaše bebe i njena prirodna znatiželja pomažu joj u istraživanju sveta u kojem se nalazi. Pre nego što počne da jede čvrstu hranu, čulo ukusa omogućuje detetu da otkrije da li voli ili ne voli različite teksture i ukuse.

Beba od samog početka oseća ukuse

U 9. mesecu trudnoće normalno je da bebi počinju da se formiraju usta i jezik, a tada se razvija i čulo ukusa. Kada je beba u stomaku, ona je okružena plodovom vodom, koju prirodno udiše i guta jer joj to pomaže u razvoju pluća i probavnog sistema.

Ono što mnogi ne znaju je da beba već tada može osetiti različite ukuse koji dilaze iz majčine ishrane. U zavisnosti od toga šta mama jede ili pije, plodova voda koju dete proguta u materici može da ima ljuti ukus (što uzrokuje štucanje kod deteta) ili sladak ukus ako je reč o voću. I ne samo da oseća, već i polako razvija miris.

Kada je reč o preferiranju slatkih ukusa, čulo ukusa kod deteta prirodno je predodređeno da preferira slatke ukuse nad bilo kojim drugim. Razlog tome može se protumačiti kao težnja majke prirode da time bebama približi majčino mleko koje je slađeg ukusa.

foto: Profimedia

Takođe, studije su pokazale da bebe progutaju više plodove vode kada je slatkog, nego kiselog ili gorkog ukusa.

Nakon što se beba rodi, njeno čulo ukusa je veoma osetljivo, može da prepozna slatke i kisele ukuse, a tek u dobi od oko pet meseci, razvija reakciju na slanu hranu. Budući da su čulo ukusa i mirisa povezani, vaša beba pri rođenju, takođe, ima razvijeno čulo mirisa.

Zbog svoje prirođene sklonosti prema slatkoj hrani, te odbojnosti prema gorkom i kiselom ukusu, dete će lakše i bolje da prihvati prirodno slatke i neutralne namirnice. Banana, jabuka i kruška su na vrhu svakog početka ishrane baš zbog svoje prirodne slatkoće.

Voće u trudnoći pozitivno utiče na razvoj deteta

Psim što beba voli sladak ukus, postoji još jedan razlog zašto bi svaka majka trebalo da konzumira voće tokom trudnoće u balansiranim količinama. U naučnoj studiji EbioMedicine, istraživači su otkrili da su žene koje su jele više voća tokom trudnoće rodile decu koja su imala bolje rezultate na razvojnim testovima, nakon što su bebe napunile prvu godinu života.

(Espreso)