in

Evo kako ih pravilno prati da ostanu što mekaniji

Peškiri, Foto: Profimedia

Ako ste investirali u skupe, izuzetno mekane peškire, bićete strašno frustrirani ako postanu grubi nakon samo nekoliko pranja. Da vam se to ne bi dogodilo, stručnjak za dizajn enterijera Rejčel Koen, donosi vam četiri saveta koji će vam pomoći da vaši peškiri budu meki i „naduvani“ dugo vremena.

1. Operite ih u hladnoj vodi

Niske temperature sprečavaju skupljanje na šavovima, pomažu u očuvanju originalne boje i bolje deluju na određenim mrljama.

2. Oslobodite se omekšivača

Hemikalije u omekšivaču mogu oštetiti vlakna, uzrokujući da se peškiri sve više i više deformišu nakon svakog pranja.

– Umesto omekšivača, stavite tenisku lopticu u mašinu za sušenje da bude što ‘pufnija’ – savetuje Rejčel.

Produžite životni vek peškira tako što ćete ih prati odvojeno.

3. Obratite pažnju na količinu deterdženta

Ako stavite previše deterdženta, peškiri će se teško oprati i postaće čvršći. Pratite tačna uputstva na pakovanju da biste znali koliko deterdženta ide na koju količinu veša.

4. Nemojte ih presušiti

Visoko upijajući peškiri se brže suše, pa ih sušite u sušari što je kraće moguće. Takođe ih možete izvaditi pre nego što se potpuno osuše i osušiti na vazduhu. Nemojte koristiti ni maramice za sušenje jer one smanjuju sposobnost peškira da upija tokom vremena.

Koliko često perete peškire?

Bez obzira koliko ste vi ili vaši peškiri čisti, oni su verovatno prljaviji nego što očekujete. Svaki put kada se obrišete peškirom, uklanjate sloj mrtve kože.

Mokri peškiri su takođe veoma plodno tlo za razne bakterije i što ih duže perete broj bakterija se samo povećava. Da biste uklonili zastareli miris sa peškira, stavite pola šolje praška za pecivo u mašinu za pranje veša da biste ih osvežili.

Peškire treba menjati svaka dva dana.

(Espreso/24sata.hr)