in

Dr DEJAN upozorio SRBE na simptome bolesti od koje godišnje oboli 1.500 LJUDI

Dr Dejan Radenković, Foto: Printscreen/RTS

U Srbiji od raka pankreasa godišnje oboli 1.500 Srba, a u svetu pola miliona ljudi. Stručnjaci upozoravaju da će ovo oboljenje do 2030. godine biti maligna bolest koja odnosi najviše života.

Problem je, kaže na RTS-u dr Dejan Radenković, u tome što se kasno otkriva. Većina ljudi ignoriše simptome, među kojima se može naći i običan bol u leđima.

“Kada se desi ta bolest, onda to odjekne, jer je rak koji progresivno deluje. Kada se javi kod mladih ljudi, onda je veoma agresivan oblik bolesti i zato što se otkriva jako kasno”, rekao je prof. dr Dejan Radenković sa Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Simptomi su nespecifični, kao što su bolovi u abdomenu i leđima, pa neretko pacijenti dođu kod lekara kasno.

lekar
foto: Profimedia

“Kovid je doneo ogromne probleme zdravstvu, ali su pacijenti koji imaju maligne bolesti tretirani kao najprioritetniji”, dodao je dr Radenković.

Zahvaljujući većem broju seknera i magentnih rezonanci, rak pankreasa se češće otkriva. Kada je reč o prevenciji, važno je da, kada jedan član porodice ima rak pankreasa, svi članovi porodice treba da se redovno kontrolišu – jednom godišnje, napominje profesor.

“Kada postoje simptomi tipa gorušice, kiseline, nadimanja, pa se kod gastroenterologa uradi gastroskopija, a nema ništa na želucu, pa je rađen ultra-zvuk, a nije problem žučne kese, onda se ide dalje na skener…”, ispričao je profesor Radenković.

(Espreso / Rts)