in

Doktor upozorio na 1 STVAR

Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

Žarko Radović po struci fizioterapeut je u Jutarnjem programu naglasio koje poze nogu kada sedimo mogu stvoriti probleme sa pritiskom i cirkulacijom.

Žarko je dao akcenat na žene, kako on kaže problemi se više stvaraju kod lepšeg pola. Omladina praktikuje sedenje prekrštenih nogu, a to može da uspori cirkulaciju.

– Ako duži period prekrštamo noge, može se usporiti, onda dolazi do osećaja težine, otečenosti, već posle desetak, 15 minuta. Kada utrnu noge, to se događa jer smo bili u položaju određeni vremenski period, to prođe. Na duže staze neće napraviti problem, ali će poremetiti cirkulaciju i može dovesti do proširenih vena – rekao je on.

U većem riziku su stariji pacijenti zbog već poremećene periferne cirkulacije, ali je moguć i povišeni krvni pritisak kao rezultat.

– Krvni pritisak će biti trenutno povećan, kao i utrnulost, ako napravimo par koraka ili uradimo par vežbica, problem se rešava – rekao je dr Radović.

– Skače vam pritisak jer ste usporili perifernu cirkulaciju, sve vene, kapilari i arterije su u problematičnom položaju. Može doći i do pada pritiska, zavisi od položaja – rekao je on.Dakle, svi bi trebalo da se trudimo da sedimo pravilno, ali ko nikako ne bi smeo da prekršta noge dok sedi?- U zavisnosti od tegoba, važno je pravilno sedenje, kontura tela i simetrija moraju da budu ispravni. Isprsimo grudi, ramena zabacimo a zadnjicu što bliže stavite naslonu. Pacijenti koji ne smeju da prekrštaju noge su oni koji su ugradili veštački kuk. Kod njih je zabranjeno zbog asimetrije kuka, pa čak i mogućeg ispadanja – rekao je on.

(Espreso)