in

AKO SPORO HODATE, U VEĆEM STE RIZIKU DA OBOLITE OD OVOGA: Simptomi su baš GADNI

Ilustracija, Foto: Profimedia

Naučnici sa univerziteta Braun na Roud Ajlandu pratili su zdravlje 25.000 žena, koje su starije od 50 godina i posmatrali njihovo hodanje.

Žene koje su hodale prosečnim tempom, imale su 27 odsto šanse manje da dobiju srčanu slabost u odnosu na žene koje su povremeno šetale.

A žene koje su hodale brzim tempom imale su čak 34 odsto šanse da obole od srčanih problema.

Istraživači su pokazali da brzi hodači mogu da imaju bolje kardiovaskularno zdravlje.

Autor studije Čarl Itod ukazao je da je tempo hodanja marker zdravlja srca.

“S obzirom na to da je ograničeno vreme za vežbanje često prepreka redovnoj fizičkoj aktivnosti, brže hodanje mže da pruži slične zdravstvene koristi”.

Srčana insuficijencija

To je stanje srca u kojem ono nije u stanju da pumpa krv po telu jer je slabo ili ukočeno.

Ovo stanje obično se javlja kod starijih osoba. To je dugoročno stanje koje se obično vremenom pogoršava, jer je neizlečivo, ali može da se koriguje lekovima i promenom načina života.

Glavni simptomi ovog stanja je nedostatak daha prilikom fizičke aktivnosti, osećaj umora ili da vas vežbanje iscrpljuje. Možete takođe imati otečene gležnjeve i noge.

Srčana insuficijencija je obično rezultat više stanja koje pogađaju srce. Uobičajeni tretmani uključuju promene načina života, kao što je zdravija ishrana, redovno vežbanje i prestanak pušenja, lekovi, uređaj ugrađen u grudi za kontrolu srčanog ritma i operacija.

Otkazivanje srca, koje je najčešće među starijima od 50 godina, pogađa oko 900.000 Britanaca i 6,2 miliona Amerikanaca.

Prema istraživačima, oko četiri odsto osoba od 60 do 80 godina i 11 odsto starijih od 80 godina pate od srčane insuficijencije.

Studija, objavljena u Journal of the American Geriatrics Societi, takođe je otkrila da žene koje se kreću brzim tempom imaju 34 odsto manje šanse da imaju srčanu insuficijenciju od povremenih šetača.

(Espreso)