in

AKO OSETITE OVE VRSTE BOLI TOKOM INTIMNIH ODNOSA, ODMAH SE OBRATITE LEKARU: Nije za igranje

Ilustracija, Foto: Profimedia

Bol koja se javi tokom seksa nije baš tema o kojoj razgovaramo svakodnevno i sa svima, no javlja se često i bez sumnje spada u probleme koje ne bismo smeli zanemarivati. Gotovo tri od četiri žene doživeće bol tokom odnosa u nekoj fazi života, tvrde američki ginekolozi. Najčešće, bol se javlja tokom menopauze, kada smanjen nivo estrogena može dovesti do suvoće vagine i iritacije tokom odnosa, zbog koje seks može biti neugodan i bolan.

Nemojte se samo skrivati i trpeti, prvi korak da izađete iz tog neugodnog kruga je otvoreni razgovor s lekarom. No postoji nekoliko razloga koji mogu biti povezani s tim i nekoliko mogućih rešenja od kojih i sami možete krenuti:

Ako lubrikanti ne pomažu

Lubrikanti su ‘prva linija odbrane’ kad seks postane neugodan, tvrde istraživači. Uzrok boli često je suvoća vagine, kaže ginekolog dr. Arianna Sholes-Douglas. Dakle, ako podmazivanje ne rešava problem, svakako vredi porazgovarati o problemu s lekarom. Suvoću vagine mogu podstaći i hormonalne promene, dojenje, neki lekovi, pa čak i stres, stoga ćete u razgovoru s lekarom najbolje detektovati uzrok problema i doći do odgovarajućih lekova.

Kada bol prati krvarenje

Nekoliko kapi krvi na jastučnici nakon seksa normalna su pojava ako žena još ima menstruacije. No ako se krvarenje javi uz bolove, to je druga priča. Moguće je da zbog suvoće vagine dođe do oštećenja vaginalnog zida usled čega može doći do krvarenja, kaže dr. Sholes-Douglas.

I infekcije koje se prenose polnim odnosom, kao što su klamidija, ili gonoreja, mogu uzrokovati krvarenje i bol nakon seksa. No druga je stvar ako ste u postmenopauzi, u tom slučaju bilo kakvo krvarenje nakon seksa (ili u bilo koje drugo vreme), jest razlog za razgovor s lekarom i odlazak na pregled kako bi se isključio rak grlića maternice.

Ako boli dok mokrite

Ako vas pecka ili boli dok mokrite, moguće je u pitanju gljivična infekcija ili bakterijska vaginoza (bakterijska infekcija koja uzrokuje disbalans između dobrih i loših bakterija u vagini). Iako takve infekcije ponekad možemo zalečiti sami, dobro je posetiti lekara, jer će vam potvrditi o čemu se radi i po potrebi prepisati antibiotike.

No infekcije nisu jedini uzrok boli dok piškite. Ona može biti povezana i s ‘kapuljačom’ koja prekriva klitoris. Naime, klitoris je prirodno prekriven s malo kože, koja ga u nekim slučajevima može prekriti, što može dovesti do nakupljanja bakterija zbog kojih se može razviti infekcija i seks postaje bolan. Ako vaš ginekolog proceni da je u tome problem, rešenje može biti mali operativni zahvat kojim će se deo kože ukloniti.

Ako je bol intenzivna i dugotrajna

Ako vašu bol ne prate drugi simptomi, ali je uporna i ne prolazi, nemojte dopustiti da to traje predugo, odnosno svakako porazgovarajte s lekarom, kaže dr. Sholes-Douglas. Svakako se javite lekaru i ako se dogodi bilo kakva trauma, ili postoje vidljive lezije na polnom organu ili neke abnormalne promene.

– Nikad nemojte čekati da problemi i bolovi postanu neizdrživi, ili toliko neugodni da ih je teško izdržati. Pa, čak i ako problemi nisu veliki, posavetujte se s lekarom, jer ćete zajedno sigurno lakše doći do rešenja, piše portal Prevention.

(Espreso)