in

Žene u Srbiji poludele za “čistom dijetom”: Sadrži šest obroka, topi salo, a ovo su pravila koja morate da poštujete

Žene u Srbiji poludele za “čistom dijetom”: Sadrži šest obroka, topi salo, a ovo su pravila koja morate da poštujete

Režim koji je osmislila kanadska nutricionistkinja i fitnes instruktorka Toska Rino, zove se “Eat-Clean Diet”, što u bukvalnom prevodu znači “Dijeta – hranite se čisto”. Šta to zapravo znači?

Ovaj režim ishrane se bazira isključivo na namirnicama koje nisu prerađene, koje su bez aditiva, hemijskih supstanci, veštačkih boja, prezervativa, rafinisanog šećera, zasićenih i trans masti… drugim rečima – čistoj hrani.

Na jednostavnom primeru, u ovoj dijeti možete da jedete paradajz, ali ne i kečap. Pored “pročišćenog” jelovnika, Toska Rino naglašava i važnost redovne fizičke aktivnosti. Ukoliko redovno budete vežbali i poštovali principe dijete, nedeljno ćete mršaviti i po dva kilograma!

Zašto neprerađena hrana?

Rino naglašava da gubitak kilograma i dobro zdravstveno stanje, čak 80 odsto zavise od izbora hrane, 10 odsto od vežbanja i 10 % od genetike. Dakle, hrana je ono što moramo da promenimo ako želimo da budemo vitki i zdravi. Rafinisana i prerađena hrana je siromašna nutrijentima i sadrži velike količine šećera, zasićenih i trans masti, kao i soli, a to su sve elementi koji se povezuju sa brojnim bolestima. S druge strane, koristi od neprerađenih namirnica su mnoge. Kad su u svom izvornom obliku (celo integralno zrnevlje; sok od ceđenog voća, a ne kupovni; povrće kuvano ili grilovano, a ne iz konzerve… i sl.), ove namirnice su “krcate” vitaminima, mineralima, vlaknima, zdravim ugljenim hidratima, proteinima, antioksidantima i drugim važnim nutrijentima, a oskudevaju zasićenim mastima i solju. Uz ovu hranu ćete izgledati lepše – poboljšaće vam koža, kosa i nokti; bićete zdraviji – sprečićete anemiju i osteoporozu, smanjiti rizik od srčanih i malignih oboljenja; i osećaćete se fantastično – puni energije, bez umora, malaksalosti i razdražljivosti.

Kako funkcioniše?

Kontrolisani, ali ne i restriktivni unos kalorija i redovno vežbanje su temelji ove dijete. Jelovnik od 1.200 do 1.800 kcal po danu je podeljen u šest manjih obroka. Bitno je naglasiti da, iako su neke visokokalorične namirnice zabranjene, sama dijeta nije niskokalorična. Po mišljenju Toske Rino, a i iskustvo je pokazalo, kad u organizam ne unosimo dovoljno kalorija dolazi do zastoja u radu metabolizma, što se negativno odražava na zdravlje i liniju. Kada jedete svežu hranu bez aditiva i to šest puta dnevno, podstičete metabolizam da non-stop radi i samim tim topi kilograme. Uz puno manjih obroka sastavljenih od namirnica koje obiluju vlaknima, čistim proteinima i drugim važnim nutrijentima, nećete osećati glad i smanjiće vam se apetit. Posle već nedelju dana trebalo bi da osetite premenu u telu, zdrava zamena za slatkiše i ostalu “grešnu hranu” će učiniti da se osećate lakše i energičnije.

Pravila 

Dan započnite hranljivim doručkom. Na svakih par sati jedite namirnice koje sadrže “dobre” ugljene hidrate (integralno zrnevlje i sl.), vlakna, čiste proteine i malo zdravih masti. Pridržavajte se osnovnih principa dijete:

– svaki obrok treba da se kreće između 200 i 300 kcal

– svaki obrok treba da sadrži kombinaciju ugljenih hidrata i proteina (20-21 g)

– pijte najmanje 8 čaša vode dnevno

– nikad ne preskačite obrok, a posebno doručak

– konzumirajte odgovarajuću količinu zdravih masti svakog dana

ČISTA DIJETA

Obrok 1 (7 h): 6 kuvanih ili prženih belanaca, 1 šolja ovsene kaše sa po kašikom semena lana i pšeničnih klica, 1/2 šolje šumskog voća, 1 šolja crne kafe ili čaja, 1 l vode

Obrok 2 (10 h): 1 grilovane pileće grudi u integralnoj tortilji, sveža šaragarepa i krastavac, 5 dl vode

Obrok 3 (12.30 h): mešana zelena salata sa krastavcima, paradajzom, šargarepom i paprikom, 1 šolja tunjevine iz konzerve u sopstvenom soku, 1 srednja jabuka, 1 šolja zelenog čaja, 5 dl vode

Obrok 4 (15 h): 150 g kuvanih pilećih grudi, 1/2 šolje poparenog povrća, 5 dl vode

Obrok 5 (18 h): pola pečenog većeg krompira, 1 šolja poparenog povrća, 15 g grilovanog lososa, zeleni čaj, 5 dl vode

Obrok 6 (poslednji obrok u danu): 1/2 šolje malomasnog jogurta sa iseckanom jabukom, 5 dl vode i/ili biljni čaj