in

Više od 40 miliona pregleda: Dve namirnice u koje se kunu Srbi su viralni hit u borbi protiv prehlade

Više od 40 miliona pregleda: Dve namirnice u koje se kunu Srbi su viralni hit u borbi protiv prehlade

Mnogima je ovih dana potreban lek protiv prehlade. Mnogi se kunu u kombinaciju belog luka i meda.

Naime, hashtag #HoneyGarlic ima 40 miliona pregleda na TikToku, a poklonici ga nazivaju „tečnim zlatom“ i „novim omiljenim začinom“. I med i beli luk su godinama hvaljeni zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, pa su neki sada počeli kombinovati te dve namirnice.

„Shvatila sam da možete ublažiti simptome prehlade tako da u teglu stavite beli luk i med te da ih ostavite da fermentišu zajedno“, objasnila je blogerka McKenzie Wheeler za Good Morning America.

„Kad beli luk fermentše, njegove dobrobiti rastu“, poručio je Rhian Stephenson, osnivač stranice o zdravlju Artah, u intervjuu za Vogue.

Dokazano je da med ima antioksidativno, antimikrobno, protivupalno, antikancerogeno i antimetastatsko delovanje, prema National Library of Medicine. Dugo je hvaljen kao sredstvo za suzbijanje kašlja i grlobolje.

S druge strane, beli luk, kada se žvaće ili zgnječi, proizvodi jedinjenja sumpora, kao što je alicin, koji pomaže pojačati odgovor belih krvnih stanica, koje se bore protiv bolesti, te dialil disulfid i s-alil cistein, koji imaju antivirusna, protivupalna i antifungalna svojstva.

„Beli luk jača imunološki sistem kako bi sprečio ili smanjio težinu bolesti, uključujući običnu prehladu“, istakla je dr Raj Arora za Vogue.

Blogerka Wheeler preporučuje da dva-tri oljuštena režnja belog luka stavite u teglu i prekrijete medom, a zatim pomešate slatki nektar. Lagano zatvorite teglu i stavite je na hladno i suvo mesto. Svakodnevno otvarajte i zatvarajte teglu kako biste izbegli stvaranje pritiska tokom fermentacije, a „lek“ će biti spreman za konzumiranje za tri-četiri nedelje. Možete ga nakapati preko salate ili povrća ili njime namazati hleb, piše index.hr.