in

Velika GREŠKA je u PITANJU, ISPRAVITE TO!

Frižider, Foto: Profimedia

Da nam se namirnice ne bi pokvarile, potrebna je određena temperatura u frižideru. Međutim, najveći broj nas ne zna koliko je to stepeni.

Da li znate koja je temperatura u vašem frižideru?

Rezultati reprezentativne ankete pokazuju da temperatura u frižideru nije ispravno podešena u mnogim domaćinstvima!

Optimalno podešavanje temperature hlađenja štedi energiju i novac. Čak i neke namirnice traju duže od predviđenog kada je temperatura dobro podešena. Ali šta znači biti ispravno podrešena? Reprezentativno istraživanje koje je sproveo onlajn trgovac elektronikom AO.de među 2.000 ispitanika o njihovim navikama u čuvanju hrane u frižideru pokazuje da postoji velika doza neznanja o tome. Ispostavilo se da je 56 odsto ispitanika postavilo frižider na pogrešnu temperaturu, a skoro svaki peti (18 odsto) ispitanika je čak priznao da ne zna koju temperaturu frižider treba da ima. Pored toga, 37 odsto nije dobro podesilo temperaturu na svojim zamrzivačima..

Koja je idealna temperatura u frižideru?

Idealna temperatura u frižideru je između 3 i 5 stepeni, a za zamrzivač je -18 stepeni ili niže.

Dobro je znati: temperatura u frižideru varira! Najtopliji je gornji odeljak sa temperaturom između 8 i 10 stepeni. Srednji deo ima 5 stepeni. Donji odeljak ima temperaturu ne više od 2-3 stepena, a vrata frižidera su na temperaturi od 8-10 stepeni, slično kao u gornjem odeljku.

(Espreso / 24sata.hr)