in

SVINJSKA MAST smatra se SUPERHRANOM, sadrži VITAMIN D i obilje dobrog holesterola

Svinjska mast bila je gotovo osnovna namirnica u kuhinjama niših baka, a onda su je proglasili nezdravom, glavnim izazivačem holesterola, srčanih problema i problema sa kilogramima. Niko nije uzeo u obzir koliko su ljudi u prošlosti bili aktivniji fizički, obavljali teške poslove i radili upravo hraneći se belim hlebom i mašću, a danas kada na raspolaganju imamo razna ulja i namirnice koje se smatraju zdravim patimo od hroničnog umora i nedostatka energije.

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru BBC-jeve emisije „Veruj mi, ja sam lekar“ još 2015. godine dokazalo je da je svinjska mast zdrava.

Između ulja i masti – birajte mast

U okviru emisije, grupa istraživača imala je za cilj da odgovori na pitanje „sa kojim masnoćama i uljima je najbolje kuvati?“. Grupi dobrovoljaca su dali razne masti i ulja – uključujući suncokretovo ulje, biljno ulje, kukuruzno ulje, hladno ceđeno ulje repice, maslinovo ulje (rafinisano i ekstra devičansko), puter i mast – i zamolili ih da koriste proizvode u njihovom svakodnevnom kuvanju. Od dobrovoljaca je takođe zatraženo da sakupe ostatke ulja nakon kuvanja, što je potom analizirao istraživački tim iz „Leicester School of Pharmacy“ na Univerzitetu „De Montfort“.

Jedan od istraživača, Majkl Mosli, objašnjava da kada se ulja i masti zagrevaju prilikom prženja ili kuvanja, njihova molekularna struktura se menja i dolazi do oksidacije koja reaguje u dodiru sa kiseonikom kako bi strovila lipidne perokside koji kada užeknu, oksidiraju.

Prethodna istraživanja sugerisala su da konzumiranje ili udisanje aldehida može povećati rizik od srčanih bolesti i raka. U emisiji BBC, istraživački tim je otkrio da su ulja bogata polinezasićenim sastojcima – pre svega kukuruzno i suncokretovo ulje – generisala „veoma visok nivo aldehida“.

Suncokretovo i kukuruzno ulje su u redu sve dok nisu izloženi toploti, kao što je prženje ili kuvanje

Puna je holesterola? Da, ali onog dobrog. A ima i vitamina D…

Svinjska mast je vrlo bogata holesterolom, ali konzumiranjem svinjske masti, reguliše se samoproizvodnja holesterola u telu. Inače, previše nizak nivo holesterola u krvi povezan je sa većim brojem smrtnosti, depresijom, suicidnim i agresivnim ponašanjem i Alchajmerom. Nivo holesterola u masti je zaštitnik zdravlja, a ne opansnost po isto.

Posle ribljeg ulja, svinjska mast je najveći izvor vitamna D. Ali važno je da kupujemo mast od domaćih svinja, koje imaju pristup svetlosti za sintezu vitamina D. Kupujet mast od mesara koji mogu da vam kažu kako su svinje uzgajane.

Kokosovo ulje, koje je takođe veoma zdravo, kada se ortiti u priprmi jela, ostavlja ukus. Jelo poprimi blag ukus kokosa, a to ne prija uvek i svakome. Za dinstanje i duboko prženje, svinjska mast je idealna jer je neutralna.

Životinjske masti povećavaju rizik od srčanih oboljenja, tako su govorila neka istraživanja, ali dokazano je da je u periodu kada je svinjska mast bila u upotrebi, stopa ovih oboljenja bila vrlo niska. Svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.

Možemo da zaključimo na kraju da nema potrebe da se odričete dobre stare užine, kriške hleba sa malo masti i tucane paprike, samo umereno, a možete i krofne pržiti na masti, jednom nedeljno, obradujte sebe i ukućane.

Srbija Danas