in

Stručnjaci UPOZORAVAJU, mogu da se POKVARE ZBOG 1 STVARI

Krastavac, Foto: Profimedia

Iako se krastavci obično mogu naći u frižideru, naučnici kažu da bi to trebalo izbegavati i da ih bolje čuvati ih na jednom drugom mestu.

Prema njihovom mišljenju, krastavci bi trebalo držati u kuhinjskom ormariću jer će se tamo bolje očuvati nego u frižideru. Kako kažu, ako krastavce čuvate u frižideru, na temperaturi ispod 10 stepena Celzijusa, mogu se previše ohladiti. Kad se previše ohlade, onda postanu vodenasti, na njima se pojave udubljenja i brže počnu da propadaju.

Dakle, na osnovu ove teorije stručnjaka, krastavci će duže ostati sveži ako ih čuvate u kuhinjskom ormariću ili čak u posudi s voćem. Trebalo bi samo pripaziti da stoje na nekom mestu gde nisu u direktnom kontaktu sa suncem. Takođe, stručnjaci savetuju da krastavce ne držimo pored drugog povrća i voća jer su oni osetljivi na prirodni gas etilen koji uzrokuje da određena hrana sazre vrlo brzo, što može pokvariti krastavce.

Jedna zanimljiva činjenica koju vrlo malo ljudi zna, a koju je otkrilo Evropsko veće za informacije o hrani, jeste da krastavci zapravo pripadaju među voće zbog svojih semenki, a ne među povrće.

– Krastavci se klasifikuju kao voće jer sadrže sitne semenke u sredini i rastu iz cveta biljke krastavca – objasnili su iz Evropskog veća za informacije o hrani.

(Espreso / Krstarica)