in

Stanje u organizmu će se samo pogoršati

Kamen u žučnoj kesi je često oboljenje današnjice od koga više pate žene nego muškarci. Najveću skolonost da od njega obole imaju gojazni i ljudi koji već imaju problem sa dijabetesom. Takođe, često se javlja i kod trudnica.

Kako nastaje kamen u žuči?

Jetra stvara žuč i preko nje vrši eliminaciju viška holesterola i bilirubina. Kada je jetra bolesna, remeti se i sastav žuči koju ona luči.

Kamenje u žučnoj kesi nastaje usled taloženja elemenata žuči; može da bude vrlo malo, ali može da bude i veličine čitave žučne kese. Blizu 80 odsto žučnog kamenja čini holesterolsko kamenje.

Najčešći simptomi

Prvi od pokazatelja je iznenadni bol koji je jakog intenziteta i traje dugo. Bol se oseća u gornjem desnom delu abdomena (ispod desnog rebarnog luka) ili između lopatica. Ovo je prvi znak da kamen u žuči počinje da se pomera i blokira glavni žučni kanal. Bolove prate mučnina i povraćanje, u nekim situacijama javlja se i povišena telesna temperatura.

Nadutost u predelu stomaka može biti i jedan od znakova da imate problem sa kamenom u žučnoj kesi.

Kod osoba sa kamenom u žuči česti su problemi sa varenjem – gasovi, podrigivanje, netolerantnost na masnu hranu, upale digestivnog trakta, grčevi, nadimanje.

foto: Profimedia

U mnogim slučajevima, rešenje za otklanjanje kamena u žuči je operacija. Međutim, ako je ultrazvučnim pregledom ustanovljeno prisustvo kamena u žuči koje ne prate bolovi, reč je o takozvanom tihom kamenju koje bi samo trebalo pratiti.

Preporučena ishrana

Osobe koje imaju kamen u žuči moraju se pridržavati ishrane sa niskim procentom masnoće. Ne treba u potpunosti isključiti masti iz ishrane, trebalo bi samo kontrolisati i smanjiti njihov unos.

Preporuka je da se hrana ne unosi u velikim količinama i da se u toku dana rasporedi u pet manjih obroka.

Neophodno je da se unosi dovoljna količina tečnosti i namirnice bogate antioksidansima.

Povrće ne sme izostati iz svakodnevne ishrane. Jedite cveklu, krastavac, artičoku, paradajz, krompir, rotkvice.

Preporuke stručnjaka su da u ishranu uključite sokove od ceđenog povrća.

Poželjno je i konzumiranje voća, a posebno jabuka, grožđa, krušaka, dinje, smokve i citrusnog voća.

Pivski kvasac je saveznik za zdravlje žučne kese i jetre. Možete ga dodavati u vodu ili sokove.

Namirnice koje treba izbegavati

I u svrhu prevencije, ali i kada dođe do žučnih kolika trebalo bi izbegavati crveno i svinjsko meso, prženu hranu, zasićene masti, jaja i proizvode sa glutenom.

Od pića bi trebalo da se odreknete gaziranih sokova, alkohola, ali i kafe.

Ne preporučuju se ni proizvodi i namirnice koji sadrže veštačke boje i arome, zaslađivače i konzervanse.

(Espreso / Telegraf)