in

STALNO ZEVATE, IMATE GASOVE, HLADNE NOGE? Vrlo je moguiće da se radi o OVOME! (FOTO)

Jedno istraživanje pokazalo je da je samo jedna trećina stanovnika u stanju da na vreme prepozna sipmtome koji nagoveštavaju ovo stanje i započnu lečenje.

Reč je o anksioznosti.

Simptomi koji ukazuju da imate anksioznost su:

– noge i ruke su vam većinom hladne, to ukazuje na to da krvotok nije usmeren na te delove tela, već je više usmeren od gornjih i donjih ekstremiteta.

– kada gutate osećate da nemate dovoljno kiseonika, da često zevate.

– ako imate problema sa nadutosti stomaka pokušajte da izbegavate gutate mnogo kiseonika, jer tada creva postaju osetljivija.

Ukoliko ste primetili bilo koji od ovih simptoma posavetujte se sa lekarom kako bi na vreme postavio dijagnozu, i da bi vam odredio lečenje.

Opustite se pomoću lovorovog lista!

Grci su u drevna vremena, prepoznali lekovita svojstva lovora, stoga ga koristili u medicini.

Neobičan miris lovora ima neverovatno umirujuće dejstvo na nas. Samim tim ima i druge korisne namene.

Lovor se odlikuje jakim protivupalnim kao i umirujućim, svojstvima. Bori se protiv epilepsije, ali i oslobađa disajne puteve. Ukoliko ste pod stresom, imate visoki krvni pritisak, nesanicu, lovor može pomoći, pa se preporučuje svima onima koji žele da kontrolišu holesterol!

Postoji nekoliko načina da konzumirate lovorov list. Možete ga konzumirati u jelima, kuvajući ga u ključaloj vodi.

Nakon ključanja, dim će se postepeno širiti prostorom što će vas opustiti!

Opustiti se pomoću joge!

Ove opuštajuće poze spasiće vas nesanice, značajno će poboljšati vaš san i regulisati disanje. Ove poze joge aktiviraju parasimpatički nervni sistem, pomažu u suzbijanju stresa i doprinose relaksaciji.

Ove 3 poze su za svakoga, čak i one, koji nikada nisu vežbali jogu. Sve što vam je potrebno je vaš jastuk. Pre nego što počnete, uradite 10 udaha i izdaha.

1. Noge gore na zidu (Viparita Karani)

Leđima lezite na jastuk, noge podignite prema plafonu tako da kolena i pete budu na istom nivou. Ruke ostaju pored tela, dlanovima okrenutim na gore. Na ovaj način u naše telo stiže regenerišuća energija zajedno sa disanjem.

Ova poza je idealna za one koje dosta vremena provode na nogama. Poboljšava se cirkulacija krvi. Važno je disati duboko. U ovom položaju ostanite 2-3 minute. Da biste izašli iz ove poze, polako savijte kolena i prebacite ih na jednu stranu. Ovo je jako korisna vežba čiji ćete rezultat osetiti odmah.

2. Tabani i kolena zajedno (Supta Baddha Konasana)

Leđa takođe položote na jastuk. Tabane sastavite zajedno, pomerajući kolena u različite strane. Ruke ispružite uz telo. Ostanite 3 minute u ovoj pozi. Ne zaboravljajte disati duboko i ravnomerno.

3. Poza leša (Savasana)

Poslednja poza, pre nego utonete u bezbrižni san. I dalje ste na leđima, noge ispružene u širini ramena, ruke pokraj tela, dlanovima na gore (ali ne pripijene uz telo). Dišite slobodno i duboko, fokusirajte se na disanje. Neka misli same lutaju a vi posmatrajte sa strane. Ostanite u ovom položaju 3-5 minuta.

Smanjite stres

Hronično visok nivo stresa negativnoutiče na zdravlje i rad celokupnog organizma. Ponekad zvuči lakše nego što jeste, ali opustiti se zaista možete brzo i na jednostavne načine.

foto: Profimedia

Popijte šolju zelenog čaja

Zeleni čaj je odličan izvor L – teanina, spoja koji smanjuje razinu stresa i potiče opuštanje. Zeleni čaj je bolji izbor od kafe jer sadrži kofein, ali u puno manjoj meri.

Zeleni čaj
foto: Printscreen/Youtube/ Aroma LeihaoFAMILY

Pojedite malo čokolade

Odaberite tamnu čokoladu koja ima barem 70% kakaa. Istraživanja su pokazala da tamna čokolada smanjuje razinu hormona stresa i reguliše rad metabolizma.

Pojedite malo meda

Ako osećate žudnju za slatkim, pojedite malo meda koji ima moćno protuupalno delovanje, popravlja raspoloženje i ublažava anksioznost.

Med
foto: RINA

Meditirajte

Ne morate otići u prirodu da biste osetili čudesne prednosti meditacije. Pet minuta provedenih u tišini i miru je sve što vam treba da biste se opustili. Fokusirajte se na svoje disanje, ruke i noge. Pozitivan učinak meditacije ćete osetiti vrlo brzo.

Duboko dišite

Duboko i polagano disanje je ponekad sve što vam treba da biste ublažili anksioznost, teskobu i popravili raspoloženje.

Brojite unzad

Kada imate osećaj kao da vas opsjeda stotina negativnih i uznemiravajućih misli, počnite brojati unazad. Na taj ćete se način opustiti i barem na trenutak zaboraviti na sve probleme koji vas muče.

Zatvorite oči

Napravite malu pauzu, zatvorite oči i pokušajte ne razmišljati ni o čemu. Zatvoriti oči na kratko vreme je odličan način za opuštanje i koncentraciju.

Masirajte ruku

Masiranje ruku je odlično za osobe koje dane provode pred kompjuterom. U rukama se nakuplja veliki nivo napetosti i tenzija. Stavite malo kreme na ruke i dobro ih izmasirajte.

Zapešća smočite hladnom vodom

Ako ste pod stresom, namočite zapešća što hladnijom vodom. Pokvasite i deo iza ušiju jer se tu nalazi splet krvnih žila pa hlađenjem ovih delova direktno utičete na rad celog tela.

Promenite okruženje

Iskoristite svaku priliku i provedite vreme na otvorenom. Prirodna svetlost čini čuda za raspoloženje i nivo stresa. Prošetajte 5 minuta i primetćete da ste se počeli opuštati čim ste izašli na svež vazduh.

Pogledajte kroz prozor

Kada je sve užurbano i pod velikim ste stresom, izdvojite malo vremena, pogledajte kroz prozor i promatrajte sve što se događa.

Prozor
foto: Printscreen/Youtube/ The University of Maine

Mazite se s ljubimcem

Malo maženja s ljubimcem podiže nivo hormona sreće, popravlja raspoloženje, regulira rad srca i vraća samopouzdanje.

Psi
foto: Profimedia

(Espreso / Novi.ba)