in

Šta se dešava u ORGANIZMU kada odlažete odlazak u TOALET? Doktor objasnio koliko je to OPASNO, kad ovo čujete, sledeći put ćete dobro RAZMISLITI

Dr Karan Rajan je na TikTok-uotvoreno govorio o tome šta se dešava kada odlažemo veliku nuždu. 

„Što više uskraćujete sebi odlazak do toaleta, to se više tečnosti apsorbuje u crevima iz izmeta u debelom crevu. “Ovo čini stolicu i suvom i tvrdom”, objasnio je on.

„Što je vaš izmet tvrđi, to je više potrebno da se naprežete što može da izazove hemoroide, a tvrda oštra stolica može da pocepa tkivo u anusu i izazove fisure.

„Bol koji nastaje može da poveća strah od odlaska u toalet, što dovodi do začaranog ciklusa“, dodaje on. U odeljku za komentare, neko je pitao kako se rešiti anksioznosti. Prema stručnjacima iz Healthline-a, postoji niz stvari koje možete učiniti:

  • Zapamtite da svi obavljaju veliku nuždu i da je reč o osnovnoj potrebi. Pokušajte da zamislite nekoga koga poštujete, kao što je politička ličnost ili glumac, kako radi isto to.
  • Sa sobom nosite malu bočicu prečišćivača vazduha ili spreja za dezinfekciju da biste je koristili kada vam je potrebno javno kupatilo.
  • Unutrašnjost šolje obložite toalet papirom. Ovo će pomoći da se apsorbuje deo zvuka. 
  • Dišite duboko ili uradite kratku vežbu meditacije svesnosti ako osetite početak simptoma anksioznosti.