in

Poremećen rad srca i povišeni pritisak često su posledica manjka ovog vitamina

Poremećen rad srca i povišeni pritisak često su posledica manjka ovog vitamina

Magnezijum je jedan od važnih minerala za naš organizam i neophodan za njegovo pravilno funkcionisanje. Pre svega, jača naš imuni sistem, pomaže nam da se izborimo sa stresom i reguliše rad organa za varenje. Takođe, čuva mišiće i nerve.

Nazivaju ga često “gorivom” iz razloga jer podstiče naš metabolizam. Kako je istakao fiziolog dr Nikola Šutulović za RTS, magnezijum predstavlja važan kofaktor u preko 300 enzima koji su bitni za hemijske reakcije u našem organizmu, kao i za prenošenje nervnih impulsa u srcu i mozgu. A evo koji su simptomi nedostaka magnezijuma u telu:

“Nije retka pojava da se zbog nedostatka magnezijuma u organizmu javlja i osteroporoza. Takođe, magnezijum utiče na pravilan rad srca. Ukoliko ga imamo premalo, javlja se poremećen rad srca, kao i povišeni krvni pritisak”, objašnjava fiziolog Šutulović.

Povišeni magnezijum je retkost, ali snižen nije. Najčešći simptomi, kako ističe dr Milena Turubatović za RTS, jesu grčevi u mišićima.

“Možemo da imamo i pokazitelje kao što su promene krvnog pritiska, anksioznost ili poremećaj sna”, dodala je.

U tim slučajevima, stručnjaci savetuju da se uradi krvna slika i tzv. jonogram, gde se prati koncetracija jona u organizmu. Još jedan od ključnih faktora za pojavu hipomagnezijemije, odn. sniženog magnezijuma u krvi jeste i ishrana. Zato je važno da obratite pažnju na nju i posavetujete se sa stručnim ljudima.

Nutricionistkinja Ana Todorović, svojevremeno je napomenula da magnezijuma najviše možemo da nađemo u žitaricama, kao što su ovas i heljda, a najviše ga ima u lisnatom povrću poput blitve i spanaća. Takođe, i cvekla je odličan izbor, kao i bademi.