in

Plavi patlidžan SJAJAN je izvor vitamina i minerala

Ilustracija, Foto: Profimedia

Patlidžan pomaže u prevenciji osteoporoze, ublažava simptome anemije, poboljšava kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Štiti zdravlje probavnog sistema, podstiče mršavljenje, pomaže u boljoj kontroli dijabetesa, reguliše nivo stresa i može smanjiti rizik od nastanka raka.

Neverovatna lekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrednosti. U sastavu patlidžana nalazi se vitamin C, K, B6, B1, niacin, magnezijum, fosfor, bakar, dijetalna vlakna, folna kiselina, kalijum i mangan.

Probavni sistem Patlidžan je, baš kao i druge vrste povrća, odličan izvor dijetalnih vlakana. Dijetalna vlakna su ključna za dobar i uravnotežen rad probave, prevenciju bolesti i poremećaja probavnog sistema. Vlakna podstiču oslobađanje želudačnih sokova koji olakšavaju apsorpciju i razgradnju hranljivih materija. Vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti jer snižavaju nivo lošeg holesterola.

Mršavljenje

S obzirom na to da patlidžan gotovo uopšte ne sadrži masti i holesterol, odličan je izbor za osobe koje žele da smršaju. Vlakna podstiču osećaj sitosti i regulišu oslobađanje hormona koji povećavaju apetit. Regulacija apetita je jedan od najvažnijih koraka u procesu mršavljenja.

Prevencija raka Patlidžan je odličan izvor antioksidanata koji štite telo od niza različitih bolesti i poremećaja. Sadrže vitamin C, koji jača imuni sistem i podstiče oslobađanje belih krvnih ćelija. Odličan su izvor mangana, prirodnog antioksidanta i esencijalnog minerala. Slobodni radikali napadaju zdrave ćelije i povećavaju rizik od nastanka kancerogenih ćelija, a antioksidanti su ti koji štite ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala.

Bonus video:

UHVATILA GA SA GOMILOM DEVOJAKA Konačno isplivao razlog TUČE Maje i Cara! Nabola ga pesnicom u glavu: NASTAO SKANDAL I VRISKA

01:43

UHVATILA GA SA GOMILOM DEVOJAKA Konačno isplivao razlog TUČE Maje i Cara! Nabola ga pesnicom u glavu: NASTAO SKANDAL I VRISKA

(Espreso/Kurir)