in

Pitali smo frizerku Biljanu, da li kokosovo ulje može da IZLEČI seboreju: EVO šta nam je odgovorila

Pitali smo frizerku Biljanu, da li kokosovo ulje može da IZLEČI seboreju: EVO šta nam je odgovorila

 

Da li ste čuli da kokosovo ulje za seboreju ima dejstvo? Evo kako!

Pitali smo našu frizerku Biljanu Petrović, koja nam je dala odgovor na ovo večito pitanje: Da li kokosovo ulje za seboreju zaista pomaže?

– Seboreju pogoršava suva koža, kojom se maske od kokosovog ulja mogu pozabaviti. Kokosovo ulje za seboreju ima dejstvo tako što hidrira kožu – rekla je Biljana.

Kokosovo ulje takođe ima jaka svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju gljivica, koje su jedan od glavnih uzroka seboreje. Dakle, seboreja je povezana sa iritacijom koju izaziva gljivica Malassezia, koja buja na površinski veoma suvim područjima kože i ta iritacija dovodi  do svraba kože.

Seboreja je zapaljensko stanje kože. Seboreju uzrokuje crveni osip koji svrbi i bele ljuspe koje su vidljive na ramenima na odeći. Najčešće utiče na kožu glave i vlasište. Može da se javi i na delovima lica, uključujući nabore oko nosa i iza ušiju, na čelu i obrvama i kapcima. Na telu se seboreja često javlja u srednjem delu grudnog koša, oko pupka i u kožnim naborima ispod ruke, ispod dojki i u predelu prepona i zadnjice. Kod beba se javlja na temenu.

Seboreja je uzrokovana autoimunim procesima u organizmu ili alergijom i nije zarazna, tako da ne trebate zbog toga da očajavate, seboreja se može efikasno lečiti kako bi se ublažili simptomi. Pravilna nega kože može pomoći da se simptomi zaustave i da koža glave izgleda znatno bolje.

Biljana Petrović, odgovorila nam je na pitanje: Kakva je snaga kokosovog ulja?

– Umerena upotreba kokosovog ulja može biti jako korisna kao kozmetički proizvod ako se pažljivo koristi. Evo nekih prednosti: Poznato je da laurinska i kaprinska kiselina (kojih najviše ima u kokosovom ulju) imaju antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv kožnih infekcija i mogu pospešiti zarastanje nadražene ili ranjene kože. Laurinska kiselina u kokosovom ulju može ubiti bakterije, viruse, gljivice i pomoći u borbi protiv zaraze. Kaprinska kiselina ima snažna antialergijska dejstva. Kliničke studije su podržale njihovu efikasnost u pomaganju u borbi protiv stanja kao što je seboreja.

Shutterstock

 

Na pitanje Da li kokosovo ulje može da izleči seboreju, frizerka Biljana Petrović je odgovorila:

– Lokalni lekovi su najčešći tretman za pojavu seboreje kada posetite dermatologa ili lekara opšte prakse. Oni uključuju: kreme, pene, gelove, losione i masti, koji sadrže kortikosteroide. Ovi lekovi mogu prekomernom upotrebom prouzrokovati stanjivanje kože, pa će ih lekari preporučiti samo za kratkotrajnu upotrebu. Dodatak ovih lokalnih lekova prirodnim tretmanima može smanjiti neželjene efekte i poboljšati stanje na dugoročnom nivou. Za seboreju na koži glave koju pokreću bakterije mogu se propisati antibakterijski gelovi. Prirodni šamponi i kreme takođe su opcije za ovaj simptom. S tim da se oni mogu uzeti bez recepta. Tako da kokosovo ulje ne može da izleči seboreju, ali može koži glave da pomogne da se bolje hirira i to je jako važno.

Shutterstock

 

Svetlosna terapija se koristi u teškim slučajevima seborejičnog dermatitisa. Svetlosna terapija uključuje izlaganje pogođenih područja kože ili vlasišta ultraljubičastom svetlu.

Za malu decu, neko uvek treba da razgovara sa lekarom pre upotrebe bilo kog od ovih proizvoda. To je zato što postoji vrlo malo istraživanja o njihovim efektima i bezbednosti kod dece. Stoga, važno je pročitati etikete i istražiti marke pre kupovine.

Dakle, iako kokosovo ulje ne može izlečiti seboreju, može barem smanjiti težinu simptoma.