in

Ove namirnice vas ozbiljno ugrožavaju

Jetra je izuzetno važan organ u našem telu zato što čisti i prerađuje sve materije koje unesemo putem hrane, pa se sa pravom naziva čistačem organizma. Da bismo je što duže održali u dobrom stanju i kako bi mogla neometano da radi, važno je da izbegavamo namirnice koje mogu loše da utiču na nju.

Ono što može izuzetno loše da deluje na nju jeste fruktoza.

foto: Promo

Opšte je poznata činjenica da previše fruktoze povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, ali je malo poznata činjenica da može ugroziti i zdravlje jetre.

Fruktoza je šećer koji se nalazi u voću poput jabuka, banana, višanja, lubenice, kruške itd. Osim toga, sastavni je deo mnogih vrsta industrijski prerađene hrane. U kupovnim sokovima ih ima, ali i u mlečnim proizvodima, čak i u slanoj hrani.

Ukoliko obratite pažnju, videćete je na mnogim deklaracijama, čak i na onim za koje ne biste pomislili.

AHA (Američko udruženje za bolesti srca) dalo je preporuku da bi samo 6 odsto od ukupnog broja kalorija trebalo da budu dodatni šećeri. Postoji mišljenje da bi žene trebalo da unose oko 100 kalorija dodatnog šećera dnevno (to je otprilike 25 grama), a muškarci 150 kalorija (odnosno 36 grama).

Još neke od namirnica koje nepovoljno deluju na jetru i mogu je oštetiti jesu i alkohol, pržena hrana, peciva koja sadrže belo brašno, hrana sa mnogo soli itd.

Šećer ili so? Šta je štetnije za vaše zdravlje?

(Espreso/Krstarica)