in

OBILAN DORUČAK IPAK NE POMAŽE U DIJETI! Ceo život se pogrešno hranimo misleći da mršavimo! (FOTO)

Decenijama unazad slušamo kako obilan doručak i skromna večera doprinose smanjenju kilograma. Ovaj postulat je bio osnova svake ishrane svih nutricionista. Sada se pokazao kako totalno pogrešno rešenje! 

Prema najnovijim istraživanjima, rezultati studije, vršene na gojaznim osobama, pokazali su da nema razlike u gubitku kilograma u zavisnost kada ste jeli najobilniji obrok u danu. To ukazuje da je stara izreka: ” doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem,a večeru daj neprijatelju” samo mit.

shutterstock.com

Obilan doručak pruža osećaj sitosti ali ne pomaže u mršavljenju

 

Ovo uverenje poteklo je od misli da kalorije koje pojedemo rano ujutru  naš organizam ima više vremena da svari. One nama daju potrebnu energiju, a to se ne odražava na brojku na vagi. 

Da bi testirali ovu teoriju, istraživača univerzideta Aberdin, stavili su 30 gojaznih osoba na dva različita režima ishrane. Test je trajao mesec dana. U jednoj grupi najviše kalorija konzumirali su ujutru, dok su u drugoj najobilnije obroke imali uveče. Nije bilo razlike u gubitku kalorija između dve testirane grupe. Učesnici obe dijete izgubili su oko 3 kilograma u proseku. Na obe dijete sagorevali su dnevno oko 2.800 kalorija. 

Jedino što se ispostavilo kao tačna tvrdnja, jeste da kod grupe koja je imala obilniji doručak, tokom dana je manje osećala glad, piše Dejli Mejl.

shutterstock.com

Uobročite obroke

 

Savet da doručkujete kao kralj jedan je od glavnih mitova u dijetalnoj ishrani. Sada se čini da se kalorije sagorevaju isto, bez obzira u koje doba dana jedete najobilniji obrok. – poručila je Aleksandra Džonson vođa ovog ispitivanja. 

Ono sa čime se i dalje slažu istraživači, jeste da ideja o uobročenoj ishrani ne sme da se zanemari. To zapravo znači da svakoga dana jedete  u isto ili približno vreme dok vam se organizam ne adaptira na ovakvo funkcionisanje. Već posle mesec dana prvi rezultati su vidljivi golim okom. U tom perodu izbacuje se višak nakupljene vode u organizmu i on se budi. 

 

BONUS VIDEO: