in

OBAVEZNE NAMIRNICE ZA SVE KOJI ŽELE DA SMRŠAJU

Ove proteine morate da jedete ako želite da izgubite suvišne kilograme

Ishrana bogata proteinima odlična je strategija u postupku gubljenja kilograma. Naime, naučno je potvrđeno da veća količina proteina podstiče topljenje masti na tri načina: smanjenjem apetita, ubrzavanjem metabolizma i održavanjem mišićne mase koja je odličan potrošač kalorija.

Sve vrste proteina, i biljni i životinjski, imaju značajan pozitivan uticaj na zdravlje kostiju. Osobe koje unose više proteina ishranom održavaju bolji kvalitet kostiju što je veoma bitno u starijim godinama kada to znači i smanjen rizik od fraktura i osteoporoze.

2. Tvrdo kuvano jaje

Jedno jaje će vam ponuditi oko 6 grama proteina. Uz to nova istraživanja potvrđuju kako holesterol koji se nalazi u žumancetu ipak nema negativan uticaj na holesterol. Ustvari je jedna studija pokazala kako jedno jaje u danu kod odrasle osobe može povećati nivo dobrog holesterola, a smanjiti loš. Žumace je puno nutrijenata, pa tako sadrži cink, kalcijum, gvožđe, vitamin B12, antioksidanse i masne kiseline. Jedno tvrdo kuvano jaje dodato obroku daje proteine, a možete ga jesti samostalno ili sa salatom.

3. Proteinski prah

Još jedan proizvod koji se može pripremiti od jednostavnih namirnica, a koristiti na brojne načine. Jedna kašika ovog proteina može vam pružiti bar 20 grama, a jako je nizak udeo masnoća i ugljenih hidrata. Možete ga napraviti s vodom, mlekom ili dodati ovsenoj kaši, sokovima, palačinkama…

4. Pasulj

Jedna šoljica organskog pasulja sadrži oko 12 grama proteina i vlakana.

5. Grčki jogurt

Sad već jako popularan grčki jogurt je odličan izvor proteina. Može da sadrži i do 14 grama proteina (čitajte deklaraciju), a možete ga jesti samostalno ili dodati obrocima. Za slatku verziju dodajte malo voća, meda, cimeta i đumbira. Za slanu verziju dodajte biber, so, krastavce ili paradajz.

Ordinacija.hr