in

Lekari upozoravaju, može biti VEOMA OPASNO

Zagrcnuti se, Foto: Profimedia

Potez koji smo naučili još u detinjstvu može biti koban.

Nema osobe koja, kada primeti da se neko zagrcnuo tokom jela, odmah počinje da ga udara po leđima. Ipak, ispostavilo se da je to poslednja stvar koju treba da uradite. Lekari tvrde da takvo tapšanje po leđima može samo da pogorša stanje. 

Na ovaj način jedino u šta možemo da budemo sigurni jeste da će “strano telo” promeniti položaj, a to ne mora da znači da će napustiti respiratorni trakt.

Komad hrane zaglavljen u disajnim putevima neće se vratiti u usnu duplju, već će, naprotiv, pasti još dublje u respiratorni trakt i napraviti još veći problem. Na ovaj način može doći do zastoja u disanju, pa i smrti.

Šta treba raditi?

Ako se osoba zagrcnula, najbolje je zamoliti je da se zakašlje, i da to čini naginjući se ka napred. Takođe možete da joj savetujete da se savije u struku, obujmite je oko stomaka i naterate da pet puta kratko udahne i izdahne. U suprotnom, strano telo može dublje skliznuti u disajne puteve i blokirati ih.

Ako osoba ne može ni da kašlje, onda je najverovatnije došlo do blokade. U ovom slučaju, lekari savetuju upotrebu Hajmlihovog zahvata.

(Espreso/Mondo)