in

KOMARCI NE PODNOSE OVIH 5 BILJAKA! Biljke ih teraju, posadite ih što pre!

Komarac, Foto: Profimedia

Umesto raznih sprejeva protiv komaraca, koji vam mogu nadražiti kožu, posadite neke korisne biljke u saksije i uživajte u brojnim pogodnostima.

NEVEN

Cvet nevena je lekovit, bitan je sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu, te pročišćava krvne sudove i relaksira ih.

Neven je veoma koristan i lep cvet. Njegov specifičan miris se nimalo ne dopada komarcima. Ko ima baštu sa povrćem treba obilno da seje neven, jer odbija i insekte koji napadaju paradajz.

Neven, dakle, treba posaditi među redove paradajza za dodatnu zaštitu.

LAVANDA

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, tera i moljce.

BOSILJAK

Iako se listovi bosiljka najčešće koriste za obogaćivanje okusa jela, zdravstvenim dobrobitima njegove konzumacije gotovo da i nema kraja! Zeleni listići su prirodni antibiotik i deluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitalizuju kožu.

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muve. Izuzetno lako uspeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon.

NANA

Nana ili menta je takođe koristan saveznik u bici protiv komaraca. Miris mente nervira i ose, mrave, muve.

Čaj od nane pre spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite. Smanjuje glavobolju i želudačne tegobe izazvane stresom.

MATIČNJAK

Matičnjak (melisa) rasteruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na severnoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane delove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mesto.

Matičnjak može uveliko da utiče na kvalitet našeg sna, pa se zato često preporučuje kao prirodni lek za nesanicu, kao i za anksioznost, depresiju i napetost.

Bonus video:

Pronalazač iz Novog Sada patentirao sredstvo za sprečavanje širenja požara

04:20

Pronalazač iz Novog Sada patentirao sredstvo za sprečavanje širenja požara

(Espreso / Informer)