in

Kako prepoznati i lečiti kataraktu?

Katarakta je jedna od najčešćih bolesti ljudi starijeg životnog doba koja značajno narušva kvalitet života. Ako se ne interveniše na vreme dovodi i do slepila.

Foto: Shutterstock

Operacija katarakte je jedini način lečenja. Veoma je važno da se obavi na vreme kako bi rizici od komplikacija bili najmanji, a vid bio vraćen u potpunosti. Prvi korak je svakako oftamološki pregled, na kom se sa lakoćom utvrđuje njeno prisustvo.

Vrste i nastanak katarakti

Postoji nekoliko vrsta katarakti spram uzroka nastanka, a najčešće se javlja senilna (staračka) katarakta. Ovaj oblik katarakte nastaje starenjem organizma, ali na njen nastanak utiču i faktori kao što su: pušenje, gojaznost, alkoholizam, dugotrajna upotreba lekova kortikosteroida, loša ishrana i upale unutrašnjih struktura oka.

Katarakta može biti i urođena, ali se to veoma retko javlja. Nekada se radi o sekundarnoj katarakti koja nastaje usled neke druge bolesti, uglavnom dijabetesa tipa 2.

Postoji i traumatska katarakta koja nastaje usled povrede oka. Ona ne mora da nastane odmah posle povrede, već može i godinama nakon povrede.

Simptomi katarakte

Osobe sa kataraktom imaju utisak da gledaju kroz prljav prozor ili čak zavesu. Katarakta se najčešće prepoznje po zamagljenom vidu, nejasnim i često duplim slikama.

Osoba sa kataraktom ima problem da čita i da vidi detalje, naročito pri slabijem svetlu i noću. Noćni vid je naročito slab. Boje se vide kao znatno svetlije, bleđe nego što je bio slučaj pre razvoja bolesti. Zenica postaje siva ili bela. Takođe, postoji problem rasipanja svetlosti i pojava haloa oko izvora svetlosti.

Katarakta tera obolelu osobu da češće menja dioptriju na naočarima ili kontaktnim sočivima. Katarakta se obično javlja na oba oka u isto vreme, iako bolest ne mora imati istu dinamiku na oba oka.

Kada je vreme za operaciju?

Za pacijente sa kataraktom je od važnosti da na vreme prepoznaju bolest i da imaju u vidu da je operacija neminovnost. Nekim pacijentima katarakta u početku ne smeta mnogo pa mogu da pričekaju sa operacijom, odnosno da je odlože do momenta kada će im najviše odgovarati.

Nekada se govorilo da je kataraktu potrebno operisati tek kada je „zrela“, odnosno kada je osoba skoro slepa. Međutim, pokazalo se da to nije tačno. Daleko bolje rezultate operacija katarakte ima kada se operiše kada pacijentima tek počne da smeta.

„Zrela“ katarakta postaje tvrđa i time zahteva jaču snagu ultrazvuka da bi se uklonila, što može da u izvesnoj meri ošteti i okolne zdrave strukture oka.

Kako se izvodi operacija katarakte?

Sa druge strane, operaciju katarakte ne treba značajno odlagati jer je vrlo komforna za pacijente. Bezbolna je, obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje kratko, svega desetak minuta. Spada u tzv. jednodnevnu hirurgiju jer se pacijenti ne zadržavaju u bolnici nakon operacije.

Specijalna bolnica Sveti Vid iz Beograda je široko poznata upravo po ekspertizi u obavljanju operacije katarakte. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i vrsnim oftamološkim hirurzima, ultrazvučna operacija katarakte, fakoemulzifikacija, obavlja se uspešno u svim stadijumima razvoja bolesti.

Poslednjih decenija fakoemulzifikacija se u Specijalnoj bolnici Sveti Vid obavlja na najvišem svetskom nivou kada se govori o pouzdanosti i efikasnosti.

Foto: Sveti Vid

Pacijentima se vraća vid putem implementacije novog veštačkog sočiva kojim se može korigovati dioptrija. Primenjuju se visoko kvalitetna saviljiva sočiva nove generacije, koja u potpunosti zamenjuju prirodno sočivo.

Operacija katarakte je minimalno invanzivna, bez šavova i potpuno bezbolna. Pacijenti imaju dobar vid odmah nakon operacije i nemaju nikakve tegobe.

Za više informacija o ovakvoj operaciji katarakte možete pozvati bolnicu Sveti Vid na telefone: +381 11 328 37 37 ili +381 11 328 33 87.