in

Isprobajte brzi test sa PALCEM: Ako možete da uradite ovo, HITNO idete kod lekara!

Naučnici sa Univerziteta Jejl otkrili su da uz pomoć samo jednog pokreta prsta možete da saznate da u glavoj arteriji srca postoji aneurizam, a ova studija je objavljena na portalu “American Journal of Cardiology”.

Evo kako izgleda test:

Potrebno je da okrenete dlanove nagore i savete palac ka malom prstu. Ako prst dođe do središta šake, to je normalno. Međutim, ako pređe ivicu dlana, to može biti znak aneurizme aorte.

Najžena

 

Kako su naučnici objasnili, pokretljivost palca u ovoj meri može da ukaže na istezanje i slabljenje zgloba. A to je simptom bolesti vezivnog tkiva u celom telu, uključujući i aortu.

Aneurizma aorte je obično asimptomatska, tako da većina pacijenata jednostavno nije svesna prisustva bolesti. Prema istraživačima, ispostavilo se da su učesnici u eksperimentu sa prstima “koji vire” često imali ovu dijagnozu.

Istraživanje je obuhvatilo podatke o zdravstvenom stanju 350 ljudi koji su imali operacije na srcu.

Šta je aneurizma aorte?

Aneurizma označava stanje proširenja krvnog suda koje može biti lokalizovano ili difuzno. Aorta je najveća arterija u organizmu koja polazi direktno od srca. Najčešći uzrok aneurizmi aorte je ateroskleroza i to posebno silaznog dela aorte.

BONUS VIDEO