in

EVO ZAŠTO SE NAGLO TRGNETE DOK SPAVATE! Uopšte nije BEZAZLENO

Ilustracija, Foto: Profimedia

To preživljava oko 70 odsto svetske populacije, ali ne zato što imaju neko oboljenje, već je reč o reagovanju vaših mišića, piše Psychologytoday.com.

– U slučaju da se usled trzaja probudite, najvažnije je da ne paničite i da se opustite. Stres i nervoza bi samo mogli da uzrokuju nove trzaje, a samim tim i neprospavanu noć – savetuju američki neurolozi.

U studiji u kojoj su obradili ovu temu oni navode da se ovo stanje u kome se nenamerno grče mišići naziva hipničko stanje i da naziv potiče od hipnagoškog stanja, odnosno prelaza između budnosti i sna.

Nasleđe od prvih primata

Ima naučnika koji smatraju da su ovi trzaji zapravo nasleđe, drevni refleks primata na opuštanje mišića tokom padanja u san. Naime, opuštanje označava da primat pada sa stabla, te to uzrokuje brzo reagovanje mišića, piše “Lajv sajens”.

Grčevi mišića mogu nastati spontano ili mogu biti uzrokovani spoljašnjim uticajima poput zvuka ili svetla, a naučnici veruju da stres, velike količine kofeina, umor, nedostatak sna i povećana fizička aktivnost u večernjim satima mogu da povećaju učestalost i šanse za hipnagoški trzaj.

– Kada telo tone u san, naglo se usporava disanje i broj otkucaja srca. Ako tome dodate i umor, skup tih simptoma može dovesti do toga da se mozak “zbuni” i pretpostavi da se nešto loše dešava, odnosno da zakazuju svi organi. To dovodi do brze reakcije mozga, koji izaziva trzaj kao način za razbuđivanje tela – objasnili su neurolozi.

Definicija
Stanje u kome se nenamerno grče mišići naziva se hipničko stanje i naziv potiče od hipnagoškog stanja, odnosno prelaza između budnosti i sna


Kod nekih osoba je ova pojava popraćena osećajem padanja, zbog čega se mnogi probude u strahu za svoje zdravlje.

Prema podacima Američke akademije za medicinu spavanja, oko 70 odsto svetskog stanovništva doživljava povremeno ovo stanje.

Štaviše, oni tvrde da se to svima dešava, ali da su nekada trzaji toliko slabi ili da je osoba toliko iscrpljena da se uopšte ne probudi i ne seća se bilo čega sledećeg jutra.

(Espreso)