in

Doktor upozorio na PRVE SIMPTOME

Doktor, Foto: Printscreen/Tiktok

Tokom poslednje dve godine rečeno nam je da budemo na oprezu zbog novog upornog kašlja – s tim što je to jedan od ključnih znakova Kovida-19. Jedan doktor je sad otkrio simptome koje definitivno ne treba da zanemarimo.

Dr Mohan Sekeram je rekao da je prvi znak za uzbunu kašalj koji prati krv u sluzi. Ovo je takođe poznato kao hemoptiza i može imati mnogo mogućih uzroka – može biti posledica bronhitisa, ali i ozbiljnijih oboljenja. Doktor kaže da krv u sluzi može biti posledica infekcije koronom, ali i raka pluća.

Drugi znak je temperatura koja prati kašalj i noćno znojenje. Ovi simptomi su povezani sa koronom, pa bi u tom slučaju trebalo da se testirate. Međutim uporan i dugotrajan kašalj, koji prati temperatura i noćna groznica može biti povezan sa tipom kancera koji je poznat kao Hodžkinova bolest ili maligno oboljenje limfocitnog tkiva.

Nedostatak daha i bolovi u grudima mogu biti znak upale pluća, ali i raka pluća. Doktor je ipak naglasio da ovo u mnogim slučajevima nije razlog za uzbunu, ali je neophodno prekontrolisati se.

Ako vaše otežano disanje prati kašalj koji imate više od tri nedelje, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse. Takođe bi trebalo da posetite lekara opšte prakse ako vam otežano disanje traje duže od mesec dana i ako se pogorša kada ste aktivni.

Dr Sekeram je dalje rekao da su ostale tri znaka za uzbunu na koje treba da obratite pažnju neobjašnjivi gubitak težine, ponavljajuće infekcije grudnog koša i kašalj koji traje tri nedelje. Naglasio je i da ne ignorišete kašalj koji prate jake glavobolje.

(Espreso)