in

Doktor pokazao kako da otpušite nos za 15 sekundi: Ne kupujte kapi, one mogu da stvore zavisnost i štete sluzokoži

Doktor pokazao kako da otpušite nos za 15 sekundi: Ne kupujte kapi, one mogu da stvore zavisnost i štete sluzokoži

Svako ko je ikada imao začepljen nos zna koliko problema ovo stanje može izazvati. Osim što vam nos stalno curi, zapušen nos može biti uzrok glavobolja, a u ozbiljnijim slučajevima izaziva i zapaljenje sinusa.

Ponekad začepljen nos može dovesti do ozbiljnijih problema, ali se on najčešće može rešiti jednostavno, kod kuće, prirodnim putem.

Osim prehlade i gripa, nos može biti začepljen iz različitih razloga. Ovo stanje naziva se još i nazalna kongestija, i mada se manifestuje na slične načine, ona može imati različite uzorke.

Najčešći razlog, pored prehlade i gripa, su alergije. Onda kada polen ili neki drugi alergen dospe u nosnu duplju, on može iritirati osetljivu nazalnu sluzokožu. Tako upaljena sluzokoža može izazvati osećaj začepljenja, a neretko i bol u sinusima.

Takođe, u situaciji sličnoj kao sa alergenima, vaša sluzokoža može odreagovati na pojedine supstance iz vašeg okruženja na koje niste inače alergični. 

Svako zapaljenje i infekcija može dovesti do začepljenog nosa, ali nije svaka infekcija ozbiljna. Problemi nastaju onda kada se javi sinusna infekcija čiji je jedan od simptoma i zapušen nos. Kako ovo stanje traje i do 12 nedelja, ono zahteva ozbiljniji pristup i lečenje.

Fizioterapeut Džejms Mur objavio je video na svom TikTok nalogu u kojem objašnjava kako da jednostavno otpušite nos.

U popularnom videu, fizioterapeut je podelio uputstva kako da se lako rešite začepljenog nosa.

Začepljen nos ili nazalna kongestija je stanje zadebljane nazalne sluzokože koje dovodi do otežanog protoka vazduha.

 

 

Fizioterapeut Džejms Mur je na svom TikTok nalogu postavio video u kojem objašnjava kako da jednostavno otpušite nos. Ovaj video je postao veoma popularan među mnogim korisnicima, prenosi časopis Shape.

Na snimku Mur vrši pritisak na određene tačke na licu i tako deblokira nazalne disajne puteve za nekoliko sekundi. Stavite dva prsta desne ruke na levu stranu nosa i pritisnite je udesno. Palcem leve ruke pritisnite područje obraza levo od nosa prema unutra i prema gore. Držite ruke u ovom položaju 15 sekundi i duboko udahnite da biste deblokirali začepljen nos, a zatim ponovite na drugoj strani ako je potrebno. Iako ovaj trik zvuči veoma jednostavno, da li zaista funkcioniše? Brojni korisnici su u komentarima ispod Murovog videa napisali da su isprobali trik i da pomaže.

– Ova tehnika koristi samomasažu za ublažavanje pritiska na sinuse. Kada imate pritisak i bol u sinusima, sinusi i mišići u blizini nosa mogu biti nežni i zategnuti. Pomeranje nosa i zatim masiranje tih mesta dovodi do boljeg protoka krvi i cirkulacije u licu. Ovo omogućava mišićima/sinusima da oslobode pritisak, što podstiče sinuse da izbace sluz, objasnio je Mur.