in

ČESTO VAS BOLI GLAVA? Ukoliko baš nećete da popijete LEK, pojedite OVO! (FOTO)

Pijaca, ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

Glavobolja je čest simptom koji se javlja kao reakcija tela na fizički ili emocionalni stres. Većina ljudi u tim slučajevima poseže za lekovima, a neke prirodne lekove za ovu boljku mogu se naći i u kuhinji.

Bol i napetost u glavi često uzrokuje manjak magnezijuma, pa stručnjaci preporučuju da se umesto analgetika uzme magnezijum.

To možete uraditi bilo putem dodataka ishrani, bilo putem hrane koja je bogata magnezijumom, poput semenki bundeve, skuše, suve smokve ili tamne čokolade.

Pomaže i vitamin B2, koga ima u bademima, susamu, ribi i tvrdom siru.

Bademi
foto: Pritnscreen

Glavobolja

Osim toga, u redovnu ishranu dodajte đumbir, koji zahvaljujući jedinjenju hemijski sličnom aspirinu, blokira bol u glavi. Ukoliko niste ljubitelj đumbira, stručnjaci savetuju da napravite čaj od kamilice, koja je inače poznata po umirujućem dejstvu.

Skuša
foto: Printscreen Youtube

Neurolozi ističu da ne zaboravite da je jedan od najčešćih uzročnika glavobolje dehidratacija, koja stimuliše receptore bola, umanjuje koncentraciju i čini vas razdražljivim. Zato je neophodno da pijete dovoljno vode.

Od pomoći vam mogu biti i hladne obloge od jabukovog sirćeta, šolja kafe, šaka višanja, a bol će ublažiti i masaža slepoočnica eteričnim uljem limuna, koje smiruje nervni sistem i opušta napetost u vratu i mišićima.

(Espreso)