in

BUDITE OPREZNI SA OVOM HRANOM! Isisava energiju, a tek šta vam radi u AKCIJI

Ishrana, Foto: Profimedia

Mnoge teorije o zdravijoj ishrani zapravo nisu istinite i predstavljaju samo mitove u koje mnogi neopravdano veruju.

Koliko puta u toku dana ili nedelje čujete sintagmu “zdrava hrana”? Verujemo da u tom trenutku pomislite na pregršt voća, povrća, smutija, proteina, orašastih plodova i naravno, pravila koja se “moraju” poštovati.

Postoji mnogo teorija o tome kako lako smršati i održati idealnu kilažu. Međutim, mnoge od ovih teorija zapravo nisu istinite i predstavljaju samo mitove u koje mnogi neopravdano veruju.

Mnogi od nas se trude da žive zdravije i da unose u većoj količini zdravije namirnice. Međutim, u nekim slučajevima dosta greše.

Iako smo svesni problematike kulture dijeta i kulture ishrane, često nije jednostavno popraviti svoj odnos prema hrani, naročito ukoliko smo konstantno ubeđivani da su određene navike zdrave.

Zato smo za vas izdvojili četiri najčešća mita o zdravijoj hrani u koje mnogi veruju.

1. Treba jesti samo kad ste gladni

Treba jesti obilan doručak i četiri manja obroka. Redovni obroci su garancija pravilnog rada metabolizma. Stoga, ne preskačite obroke i ne čekajte da ogladnite kako biste jeli, jer u tom slučaju postoji veća šansa od prejedanja.

Hrana
foto: Profimedia

2. Hrana posle 20 časova je zabranjena

Pre nego što zatvorite vrata vaše kuhinje u 20 časova, znajte da smetnje s varenjem pred spavanje nisu ono što uzrokuje gojenje. Ako vaše telo koristi više energije odnosno kalorija, nego što ste jeli tog dana, grickanje pred spavanje nije uopšte loša stvar i čak vam može pomoći da stabilizujete nivo šećera u krvi.

Gojaznost, Gojenje, Debljina, Žena, Hrana, Kuhinja, Stres
foto: Profimedia

3. Ugljeni hidrati su neprijatelji

Verovali ili ne, ali našem telu su neophodni ugljeni hidrati kako bi pravilno funkcionisalo, naročito ako imamo aktivan stil života. Iako neke dijete popularizuju izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane kako biste brzo smršali, to nije dobar izbor, jer na ovaj način gubite samo tečnost iz organizma, pa ste lakši, ali ne topite i masne naslage.

Međutim, pre nego što ispred sebe stavite punu činiju testenine, znajte da je ključ vitke linije i zdravlja u umerenosti.

Kolač
foto: Printscreen/Youtube

4. Namirnice bez masti su zdravije

Ljudi koji žele da smršaju uglavnom se pridržavaju namirnica koje ne sadrže masti, a koje mogu imati mnogo više kalorija nego “regularne” namirnice. Razmislite, kada uklonite masti koje hrani daju ukus, morate je zameniti nečim. Takva hrana sadrži i manje vitamina i manje zdravih nutrijenata.

(Espreso)