in

Antitela nakon preležane korone ne garantuju IMUNITET?!

Bivši pacijenti među marincima koji su se reinficiriali imali su manju kolicinu antitela, Foto: Profimedia

koronavirus

„Prošle infekcije ne garantuju imunitet, vakcinacija ostaje ključna“, navodi se u tekstu medicinskog časopisa Lanset, prenosi Rojters

Objavljeno:

Na studiji od 3.000 mladih američkih marinaca koji nisu imali kovid 19, pokazalo se da imaju pet puta veću šansu da se inficiraju od osoba koji su preležale infekciju, dok je oko deset odsto marinaca koji su preležali korona virus reinficirano, pokazali su rezultati studije objavljeni u medicinskom žurnalu Lanset.

Prošle infekcije ne garantuju imunitet, vakcinacija ostaje ključna“, navodi se u tekstu medicinskog časopisa Lanset, prenosi Rojters.

Od 189 seropozitivnih učesnika, 19 (deset odsto) je bilo pozitivno na PCR testovima u narednih šest nedelja, pokazala je studija.

Bivši pacijenti među marincima koji su se reinficiriali imali su manju kolicinu antitela i manje neutrališućih antitela, u poređenju sa marincima koji se nisu reinficirali, a imali su kovid 19.

Iako antitela koja se dobijaju inicijalnom infekcijom prilično štite, ipak ne garantuju totalnu neutralizaciju korona virusa ili imunitet od nove zaraze koronom“, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Tanjug)