in

Ako OVO radite, imate skoro 30 odsto veći rizik od DEMENCIJE: Naučnici otkrili ŠOKANTNE činjenice i kada ste najviše ugroženi!

Ako OVO radite, imate skoro 30 odsto veći rizik od DEMENCIJE: Naučnici otkrili ŠOKANTNE činjenice i kada ste najviše ugroženi!

Demencija, takođe znana kao senilnost odnosi se na širok dijapazon moždanih oboljenja koja uzrokuju dugoročne nemogućnosti razmišljanja, pamćenja, učenja i svakodnevnog komuniciranja i funkcionisanja u društvu.

Najpoznatija vrsta demencije jeste Alchajmerova bolest koja zahvata i do 70% slučajeva obolelih od demencije kao i Parkinsonova bolest

Nažalost, pojava demencije u starijem životnopm dobu postaje sve češći problem, a ovom temom bave se brojne studije i istraživanja.

U novoj studiji koju je objavio “Journal of American Geriatrics Society “, istraživači su otkrili da je socijalna izolacija povezana sa većim rizikom od razvoja demencije , čineći socijalizaciju glavnim prioritetom za sprečavanje slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Studija je propučavala 5 022 odrasle osobe starije od 65 godina tokom devet godina (tj. od 2011. do 2020. godine). Unutar grupe, otprilike jedna od četiri starije odrasle osobe u SAD suočila se sa društvenom izolacijom—tj. imali su malo društvenih odnosa i retke kontakte sa drugima. rezultati su pokazali da je socijalna izolacija povezana sa 28% većim rizikom od razvoja demencije.

Iako se ova statistika čini visokom, istraživači upozoravaju da se povezanost između demencije i socijalne izolacije može potceniti, jer starije odrasle osobe koje žive u staračkim domovima i ustanovama za stambeno zbrinjavanje (u kojima su demencija i socijalna izolacija veoma rasprostranjene) nisu uključene u ovu studiju.

Društvena povezanost ima dubok uticaj na kognitivno zdravlje i dugovečnost. Zbog toga je važno da pridajemo veću vrednost povezivanju sa drugima i negovanju bliskihodnosa. Navedeno istraživanje paodstiče promovisanje društvene povezanosti kao jedan deo plana za prevenciju demencije.

Shutterstock

 

 

“Ageizam je ubica – bukvalno i figurativno” , objašnjava dr Elen Kol, psiholog koji radi sa ženama starijim od 70 godina.

– Ako mislite da je bolje biti mlađi nego stariji, onda nećete dobro ostariti – Kol predlaže da razgovarate sa ljudima vaših godina o procesu starenja (pozitivnim, negativnim i poukama) i podstiče da razgovor bude bezbrižan.

Pronađite dobro društvo sa kojim možete podeliti pozitivne interakcije i nemojte upasti u zamku precenjivanja mladosti.

Društvena povezanost je neverovatno važna za mnoge aspekte zdravlja. Ova studija pruža još jedan primer kako su za naše zdravlje i blagostanje važni dobri odnosi, pozitivni ljudi kojim treba da budemo okruženi i međuljudska interakcija.

Pored društvene povezanosti, za očuvanje kognitivnogzdravlja pokazuju se vredne aktivnosti poput igranje društenih igara, igre sa kartama, učenje novih veština, poput jezika, kao i učenje stvari napamet i igranje igri memorije.