in

Unesite dašak pariskog stila u svoj dom

Unesite dašak pariskog stila u svoj dom

Osetite francuski šik!

Svesni smo da je prepoznatljiva pariska estetika neretko merilo za stil. Osim mode i lepote gde su nam Francuskinje večna inspiracija, njihova elegancija vidljiva je i u uređenju enterijera. Prefinjena estetika i mešanje stilova s lakoćom i prirodnošću daju ambijentu posebnu dozu šarma.

Pravila francuskog dizajna enterijera

Na kraju, nepretenciozan i prefinjen ambijent ono je što dobijemo kada u prostor unesemo dašak Pariza. Posebno privlačno u pariskom stilu je umeće spajanja modernih i vintidž elemenata u celinu koja osvaja na prvu. On je udoban, a istovremeno šik, stajliš i elegantan – baš kao Parižanke.

Ako razmišljate o uređenju prostora ili samo želite da ga osvežite, Pariz je uvek dobra ideja. Iskoristite stari porodični nameštaj, raskošne fotelje ili pak moderne, minimalističke naslonjače. Lepota se krije u nesavršenosti, a barok i minimalistički detalji su razlozi zbog kojih toliko volimo pariski stil.

Ako želite da uredite svoj dom sa stilom, na sajtu journal.hr donose nekoliko pravila francuskog dizajna enterijera.

Detalji s dozom šarma

Unošenje detalja u prostor koji imaju dugu istoriju iza sebe često je zastupljeno u pariskim stanovima. Stari porodični portreti, kućna biblioteka, naglašeni reljefni ukrasi na zidovima, futuristička rasveta, bakin stočić za kafu i prozračne zavese. Sve je dozvoljeno ako se s merom kombinuje u prostoru.

Parketi i meki tepisi

Drveni podovi prva su asocijacija za pariski šik, stoga ih ne treba nužno pokrivati tepisima. Po mogućstvu, birajte parket od hrasta koji je kvalitetan, a izgledaće elegantno. Osim lepšeg izgleda, parketi su zahvalniji kada je u pitanju čišćenje i održavanje. Dovoljno ih je prebrisati krpom i sredstvom koje nije agresivno.

Ako se ipak odlučite da dodate koji moderniji detalj, stavite mekane tepihe s geometrijskim šarama, naslonjače u kombinaciji krzna i metala, rasvetna tela, postere s apstraktnim motivima poznatih likovnih umetnika i trendi vaze.

ana kraš

Beli zidovi i veliko ogledalo

Ono što će takođe vaš dom učiniti pariski neodoljivim jesu i zidovi i police koji moraju naglašavati vašu životnu priču. Od zanimljivih postera smeštenih u kićene okvire, do umetničkih slika koje ste nasledili, sitnica s putovanja i fotografija onih koji su s vama išli kroz lepe, ali i tužne trenutke. Još ako ste za svoj životni prostor odabrali salonski stan zadivljujuće arhitekture, parisku estetiku biće još jednostavnije preslikati u vaš prostor. Stoga će već visoki plafoni koji stvaraju utisak dubine, širokog stana punog svetla dodati dozu onog klasičnog pariskog ambijenta.

Uz visoke plafone svakako u prvi plan dolaze beli zidovi ili oni u svetlijim nijansama bez preteranih ukrasa. Dovoljni su reljefasti ornamenti s kojima će stan izgledati luksuznije. Svakako ne zaboravite da dodate i veliko ogledalo koje će nonšalantno biti naslonjeno na zid, a prostor će izgledati prostranije.

Elegancija i romantika

Uz eleganciju, ono što najbolje definiše pariski stil je i romantika. Kako bi se postigao efekat nežne energije u stanu, poželjno je kombinovati neutralne tonove, puno svetla i dekor sofisticiranih dezena. Cvetni motivi su dobrodošli, kao i sveže cveće u vazi koje se skladno uklapa u prostor. Pozlaćeni dekor, delikatni lusteri i puderaste nijanse zidova pravi su Pariz u malom. Kombinovanje različitih materijala i nespareni nameštaj na tako šik način definišu dom pretvarajući ga u stajliš zonu. Mirisne sveće upotpuniće prostor toplinom i ugodnim mirisom.

Balkon

Možda su ipak francuski balkoni koji su tako dominantni u Parizu ili pak veliki prozori s dvostrukim unutrašnjim vratima, koji daju prirodnu toplinu stanu, jedan od glavnih razloga u zbog kojih smo se zaljubili u francuski stil. Nije teško zamisliti kako okupani prvim jutarnjim zracima sunca jedemo kroasan i pijemo toplu kafu s pogledom na ulicu i vrhove zgrada karakteristične gradske arhitekture.

Naglasak na umetnosti

Osim knjiga kojima ćete ulepšati svoj stočić za kafu i učiniti ga još prefinjenijim, pobrinite se da vaš ceo dom odiše umetnošću. Osim književnosti i polica s knjigama, slike na zidovima pomno birajte i pokušajte da ispričate priču i pošaljete poruku koja govori ne samo o vašem ukusu već i stavu i životnoj filozofiji. A muzika? Ona je neizostavna u pariskom enterijeru. Njome se postiže zaokruženi utisak visokog stila. Zato razmislite o rekonstruisanju starog gramofona ili kupovini novog. Osim što će vam gramofon poslužiti kao vrlo efektan ukras, uneće fini zvuk i melodiju Pariza.

Individualnost

Baš kao i u stilu odevanja, tako i u uređenju enterijera važno je dodati svoj vlastiti pečat. Primeniti detalje na svoj način i ne slediti slepo pravila. Razigranost i eklektika poželjni su u uređenju enterijera na pariski način.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram