in

Top saveti stilistkinje enterijera Lucije Adamović Stanković: 5 stvari koje dom čine elegantnim i luksuznim

Samo sledite ove smernice.

Lucija Adamović Stanković je dizajnerka kućne dekoracije, dekoraterka i stilistkinja enterijera. Njena poslovna strast je ulepšavanje prostora u kojem žive ljudi, ali i podučavanje ljudi kako da u svom domu naprave ličnu bajku.

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, postdiplomski kurs završila na College of Art u Edinburgu, Škotska. Pre nego što je pokrenula sopstveni posao i brend radila je u dve velike kompanije, posetila sve svetske sajmove koji se bave enterijerom, radila s proizvođačima i prodavcima širom sveta – od Nemačke i Francuske, preko Holandije i Turske, sve do Kine i Indije, koja joj je bila i ostala veoma draga.

#related-news_0

S vremenom je počela da oseća i radi slobodnije, da dizajnira po sopstvenom osećanju, da sa svojim klijentima deli dobru energiju i dašak avanture. Tako je rođen Twiga Pattern Bazaar, potom i Twiga Deco School. Lucija živi sa suprugom u Beogradu i sanja o kući u prirodi.

Već sedam godina se sa velikom ljubavlju bavim edukacijom u iDeco školi enterijera, a sada i u svojoj školi.

„Budući da svi imamo želju da uredimo svoj dom najbolje moguće, da biste to i ostvarili, potrebno je da znate nekoliko osnovnih stvari o uređenju enterijera“, kaže Lucija za Zadovoljnu i za vas izdvaja pet stvari koje će vaš prostor učiniti elegantnim i luksuznim, ali i pet koje bi trebalo da izbegavate jer urušavaju izgled i atmosferu prostora, čine ga jeftinim i neatraktivnim.

Foto: Privatna arhiva

5 stvari koji čine enterijer elegantnim i luksuznim

* Budite jako pažljivi pri izboru nameštaja. Važno je da se u prostoriji nađe nameštaj odgovarajuće veličine, da nije premali niti preveliki. Oko svakog komada nameštaja treba ostaviti dovoljno prostora, da se nema utisak da se provlačite između nameštaja.

* Izaberite tapacirani nameštaj u skladu sa čvrstim nameštajem (stolovi, police, ormari, komode…) po stilu i boji. Najjednostavnija varijanta koja obezbeđuje sjajan izgled jeste kombinovati neutralne boje, nijanse bež i sive.

* Dovoljno, ili više od toga, svetlo jeste ključ za fantastičan enterijer. Iskoristite svu moguću dnevnu svetlost, ali i plafonsku rasvetu u kombinaciji s podnim, zidnim i stonim lampama.

Twiga savet: dupliranje elemenata, na primer dve iste lampe postavljene na dve strane komode ukazuju na eleganciju i istančan ukus.

* Iskoristite ogledala! Ogledala su kratak i siguran put do luksuznog enterijera, pogotovo ako izaberete ono velikih dimenzija sa naglašenim ramom. Danas imamo sjajan izbor na tržištu, tako da izbor neće biti težak.

* Najvažniji dekorativni elementi, koji imaju najveći uticaj na prostor su tepih ili ćilim, zidna dekoracija (tapete i zidna galerija), dekorativni jastuci i rasveta (lampe). Uložite u ove elemente, vaš prostor će vam biti zahvalan.

Da bismo kompletirali ovu priču pozabavićemo se i stvarima koje treba izbeći:

5 stvari uništiće i pojeftiniti prostor

* U skladu sa prvom tačkom s početka teksta, nemojte učiniti vaš dom natrpanim ili suviše praznim. Nijedna od ovih opcija nije dobra i treba je izbeći pravilnim izborom i rasporedom.

* Ukoliko imate suviše neusklađene dekoracije, tipa magneti, sitni suveniri, male vaze… to će dosta uticati na ne tako dobar izgled prostora. Pregledajte sve te sitnice, ukoliko možete, redukujte broj ili ih podelite na više grupa pa ih smestite na različita mesta.

* Nemojte gomilati jeftine stvari. Ukoliko nemate novca u trenutku kupovine, strpite se i prištedite. Kupujte kvalitetno i dugotrajno.

* Kao što smo već pomenuli, zidna dekoracija je izuzetno važna. Ukoliko zid dekorišete jednom malom slikom, vrlo verovatno će to izgledati siromašno, više kao greška nego upečatljiva dekoracija.

Foto: Privatna arhiva

Twiga savet: Iskombinujte više slika (zidna galerija) ili poručite da se izradi za vas. Dobro rešenje je i postaviti jednu veliku sliku. Podsećam vas da možete upotrebiti slike, ilustracije, postere kao i svoje ili kupljene fotografije.

* Ono što uvek jako loše izgleda u prostoru je nered. Ne propagiram ideju da kuća treba da izgleda kao apoteka, malo zdravog nereda neće naškoditi, ali ako se to pretvori u hronično stanje verovatno je da će imati loš uticaj na ukućane.

Foto: Privatna arhiva

Twiga savet: Potrudite se da obezbedite što više elemenata za odlaganje: krevete sa prostorom za odlaganje ispod, police, ukrasne jednobojne kutije (najbolje bele), sanduke, velike korpe… dosta će pomoći.

I za kraj, Lucijin najvažniji savet! Poslušajte savete profesionalaca ali imajte na umu svoje želje, prostor koji ćete upravo vi voleti i uvek se u njega rado vraćati. Naš dom je mesto naše revitalizacije, pazite kakvu energiju vi sami unosite u njega i uživajte u njemu, volite ga.

Foto: twigapatternbazaar

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram