in

Šta je bela buka koja pomaže bebi da zaspi

Šta je bela buka koja pomaže bebi da zaspi

Mnogim mamama je ova metoda pravo otkrovenje.

Nakon devet meseci koje je beba provela u stomaku gde je prilično bučno, ne treba da čudi što joj zvuci poput bele buke:

-prijaju, da ne kažemo “podsećaju na dom”

-pomažu da se uspava i da duže spava

-blokiraju spoljašnje zvukove, pa u situacijama kada imate starije dete ili radove u okruženju, može da bude jako korisno

Ovo su odgovori na neka najčešća pitanja u vezi sa korišćenjem bele buke.

Da li treba da se ugasi nakon što beba zaspi?

Ne, zapravo isključivanje može dovesti do ranijeg buđenja bebe.

Koliko glasno je preglasno, ipak beba treba da spava..?

Preporuka je da zvuk bude u rangu zvuka tuša koji radi. Naime, dok se tuširamo ne razmišljamo o tome da je preglasno, a opet moramo govoriti glasnije ukoliko bi želeli da komuniciramo sa nekim.

Idealno je da zvuk bude oko 65 dB (ukoliko imate aplikaciju kojom možete da proverite), ukoliko ne – neka vodilja bude zvuk jačine tuša, odnosno zvuk kojim neutrališete spoljašnje zvukove. Američka Asocijacija Pedijatara to savetuje kao najniži efektivni nivo zvuka. Napomena: ukoliko je ispod 50 dB, ne utiče pozitivno na bebino spavanje.

Da li i kada odvikavati bebu od bele buke?

Preporuka je ne pre drugog rođendana, a savet je što duže. Mnogi odrasli spavaju uz belu buku, a iz ličnog iskustva možemo potvrditi da se uz nju lepše i čvršće spava.

Bonus savet

Ako beba postane nervozna prilikom uspavljivanja, još malo pojačajte zvuk. Može je umiriti. Kada zaspi, sačekajte 10-ak min, pa možete smanjiti zvuk na standardni nivo koji inače koristite.

Ovaj post je objavljen na Instagram profilu „mamina spavalica“ i u komentarima su se većinom javljale majke koje su tvrdile da ovaj metod i te kako funkcioniše.

„Moja ćerka ima 3 godine i još uvek se uspavljujemo uz zvuk fena, sama viče ‘mama fen’. Svi se čude a mi navikli pa ni ne čujemo više“, napisala je jedna mama.

uspavljivanje dece

„Uspavljujemo tako drugu bebu već skoro 5 meseci i stvarno pomaže, zaspi u roku od par minuta“, dodala je druga.

„Bela buka nam je bila najbolji prijatelj za oba deteta“, zaključila je treća.
***

Bonus video: Borba protiv nasilja nad ženama: Somborske šnajderke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram