in

Realna slika porodilišta u Norveškoj koja je nezamisliva ženama u Srbiji

Realna slika porodilišta u Norveškoj koja je nezamisliva ženama u Srbiji

Kako je poroditi se u ovoj skandinavskoj zemlji?

Skandinavske zemlje čuvene su po svom standardu, a posebno mesto u svemu ima briga o majčinstvu, tj. uslovi u kojima tamo uživa svaka buduća mama.

Među onima koje su iskusile kako je to poroditi se u norveškoj je i Han Felers. Ona je na čelu neprofitne organizacije Passport 2 Freedom koja pomaže onima kojima su uskraćena osnovna ljudska prava.

Foto: Printscreen/Facebook/Hanne Fellers

Svoje iskustvo ona je podelila na Jutjubu.

Kako kaže, pre šest godina njoj je pukao vodenjak dok je njen suprug bio na drugom kraju sveta. Sve što je mogla je da mu pošalje fotografiju iz bolnice uz reči – počelo je. Srećom, muž nije morao da mnogo brine jer se supruga porađala baš u Norveškoj za koju se veruje da ima najbolje bolnice.

„U onoj u kojoj sam ja bila, kada uđete na vrata, čekirate se s leve strane, a odmah pored je štand sa svim i svačim – od pice, do čokolade, igračaka i poklona. Liftom onda idete gore na sprat gde je zapravo hotel-porodilište. Tu je hodnik sa prostorijama za sestre koje su tu ako vam bilo šta treba, a dobijete i ključ-karticu kao u pravom hotelu. I sobe su takve – imate prostranu tuš kabinu u kupatilu, u sobi je veliki bračni krevet, televizor, telefon, kolevku za bebu koja je odmah pored vašeg kreveta da biste mogli da je stavite na svoju kožu uvek“, kaže ova žena dok snima svog supruga kako spava u tom njihovm „bolničkom“ krevetu nakon to je uspeo da stigne do nje dan nakon porođaja.

mama u švedskoj
norveška

I kao što se da videti, ocu je naravno dozvoljeno da bude uz suprugu i novorođenu bebu, da zajedno uživaju u tim srećnim trenucima, i to u bolnici koja deluje bolje od mnogih hotela na ovim prostorima.

Han zatim u videu kaže i kako su porodiljama sestre dostupne 24 sata za bilo šta što im zatreba.

Što se tiče hrane, ona kaže da je odlična. Tu su čokoladno mleko, kafa, sok od jabuke, kao i ukusan hranljiv obrok koji je svakako neophodan ženi posle porođaja.

„Porođaj u Norveškoj je najbolje iskustvo koje sam doživela“, zaključuje Han.

BONUS VIDEO: Kome poveravamo decu na čuvanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram