in

Neverovatne stvari koje bebe rade u materici za koje verovatno niste znali

Neverovatne stvari koje bebe rade u materici za koje verovatno niste znali

Bebe mogu da se smeju u materici.

Sigurno ste se nekad zapitale šta radi vaša beba u materici? Da li se smeje, čuje li vaš glas, oseća vaše raspoloženje?

Naučnici se slažu da bebe pomeraju prste, ruke i noge, zevaju i sanjaju. Ali to su samo neke od neverovatnih stvari koje beba u stomaku radi.

Išli ste na ultrazvuk i na snimcima vam se čini da se beba smeje? Britanski lekari su zaista otkrili, posmatrajući snimke 4D ultrazvuka, da se bebe do 24. nedelje mogu nasmejati.

Zaključili su i da do 36. nedelje trudnoće nerođene bebe mogu da naprave i druge izraze lica, poput spuštanja obrva, naboranog nosa ili rastegnutih usana.

„Pokreti smeha, otvaranje očiju i slično mogu se katkad na ultrazvuku videti u kasnijoj fazi trudnoće – obično nakon 32. nedelje. Većinom su ti pokreti refleksnog tipa, tako da osmeh u stvari ne odražava emotivno stanje, već više refleksno razvlačenje muskulature lica. Katkad vidimo i plaženje jezika, pokrete slične sisanju, odnosno pokrete ‘traženja’ bradavice – što sve spada u domen čistih refleksa“, objašnjava ginekolog Erden Radončić i dodaje da se je slično i s očima, gde se u realnom vremenu 4D ultrazvukom neretko može videti otvaranje očiju.

Jedno istraživanje je pokazalo da buka niske zvučne frekvencije usmerena prema majčinom stomaku kod fetusa u trećem tromesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba tada otvara usta, nepravilno diše, a naučnici su čak primetili i drhtanje usne, prenosi miss7mama.hr

***

BONUS VIDEO: Aleksandra Tomić: Tri meseca nakon trudnoće ponovo na pozorišnoj sceni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Tagovi