in

Neobične kućice na Kosmaju toliko su lepe da čovek iz njih ne bi izlazio

Neobične kućice na Kosmaju toliko su lepe da čovek iz njih ne bi izlazio

Jedinstven arhitektonski poduhvat.

Jedinstvene kupole koje menjaju boju na suncu i daju čaroban pogled na okolnu prirodu kroz staklene rombove, a sve to uz luksuzan spa doživljaj – zvuči kao arhitektonska atrakcija iz belog sveta, ali zapravo se nalazi na oko 60 kilometara od Beograda, na Kosmaju.

Foto:privatna arhiva

U pitanju su takozvane zomes kućice koje su zaista specifične zbog onoga što nude. Iza njih stoje Marija i Ratko Vujović koji za Zadovoljnu pričaju odakle ideja za ovakvim vidom smeštaja na poznatoj srpskoj planini.

Foto:privatna arhiva

„Kosmaj smo izabrali zbog svih odlika koje poseduje, prvenstveno prelepe prirode i čistog vazduha. Kosmaj i njegova okolina predstavljaju područje od posebnog kulturno-istorijskog značaja, to je zaštićeno prirodno dobro i poznato kao vazdušna banja. Tu smo stvorili oazu mira, spoj luksuza i prirode.“

Foto:privatna arhiva

A šta su zapravo zomovi?

„Zomovi su kuće građene po principu zlatnog preseka koji predstavlja savršenstvo oblika i proporcija. Sastoje se iz romboida koji su projektovani u skladu sa Fibonačijevim nizom. Iako toga nismo svesni, priroda je kreirala ovu urođenu proporciju pri stvaranju mnogih pojava, biljnih vrsta i živih bića. Može se reći da je ovo savršenstvo proporcija zoma potpuno u skladu sa našim bićem. Zbog toga boravak u njima povećava energiju, budi pozitivne misli i osećanja i dovodi um i telo u harmoniju sa prirodom“, kažu Marija i Ratko.

Foto:privatna arhiva

Posebno u svemu je to što su njihovi zomovi prvi na svetu koji menjaju boje.

„Ovaj magičan efekat je postignut načinom gradnje i korišćenjem specijalnog alubonda, koji je po prvi put korišćen za ovu vrstu kuća. Kuće menjaju boje u zavisnosti od ugla posmatranja, položaja sunca i doba dana“, kažu naši sagovornici.

Foto:privatna arhiva

Ceo doživljaj boravka u ovim arhitektonskim izumima naročito je naglašen noću.

Foto:privatna arhiva

„Plafon zoma je stakleni i kroz njega noću možete posmatrati zvezdano nebo, što predstavlja jedinstven doživljaj. Isto možete posmatrati i iz spoljašnjeg đakuzija. I izlasci sunca ovde su spektakularni, kao i nebo prepuno zvezda, što boravak ovde čini jedinstvenim.“

Foto:privatna arhiva

Marija i Ratko pričaju i kome su ove kućice namenjene.

„Što se naše ponude tiče, kuće su predviđene za dve odrasle osobe, namenjene su parovima i ljudima koji žele mir, tišinu, potpuno opuštanje i uživanje u prirodi, a koji vole da imaju i spa ponudu. Jedinstveno je to što imamo unutrašnju samostojeću kadu iz koje se pruža prelep pogled. Takođe, spoljašnji hidromasažni bazen će raditi tokom cele godine i zimi se u njemu greje voda. Pritom, u kućama imamo podno grejanje i klimu, tako da je zimi veoma toplo.“

drvena kuća

Posebna pažnja je posvećena enterijeru.

„Osim svega neophodnog za boravak gostiju, pažljivo smo planirali i birali svaki detalj. Enterijer je ošmisljen do najsitnijeg delića.“

Foto:privatna arhiva

U kućicama preovlađuju drveni materijali u kombinaciji sa staklom, dok su enterijeri urađeni u različitom stilu.

Zanimljivo je da, kako kažu Marija i Ratko, po zahtevu gostiju je moguće organizovati dodatne usluge, ukoliko gost, recimo, želi da priredi iznenađenje dragoj osobi.

Foto:privatna arhiva

Takođe, na Kosmaju možete obići važne lokalitete, poput Spomenika palim borcima, vidikovac, manastir Tresije, da vozite kvadove, da jašete konje, da idete na pešačke ture.

Foto:privatna arhiva

„Ideju o tome da napravimo nešto u blizini Beograda, a što će povezati prirodu, odmor i pružiti nešto više od standarda, imamo već par godina. Kada smo pronašli firmu koja pravi zomove i prvi put se sreli sa njima, dogovor je postignut istog momenta. Znali smo da je to ono što želimo i sve vreme smo jako verovali u ovaj projekat jer smo znali da stvaramo nešto jedinstveno u čemu će ljudi zaista uživati svim čulima“, zaključuju Marija i Ratko.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram