in

Ne smete ignorisati ove zvukove ako ih čujete kada ste kod kuće

Ne smete ignorisati ove zvukove ako ih čujete kada ste kod kuće

Obratite pažnju na ove zvukove.

Uređaji i stvari u vašem domu mogu se pokvariti zbog starosti ili hladnog vremena. Određene stvari mogu biti neverovatno skupe za popravku ili zamenu, pa je važno da pazite na znakove da je nešto pošlo naopako i da ih se treba rešiti. Da bi vam pomogao u ovome, stručnjak iz „Toolstation“-a je podelio četiri čudna zvuka u vašem domu koje nikada ne bi trebalo ignorišite kada ih čujete.

Pucketanje iz bojlera

Foto: Krzysztof Zabłocki / Panthermedia / Profimedia

Ako čujete zvuk pucanja iz bojlera, to može značiti nizak pritisak vode ili da se razmenjena toplota pregreva i proizvodi paru.

Ako se to dogodi, morate pozvati majstora.

Majstor za bojlere Mark je rekao: „Ako čujete neobičan zvuk iz vašeg bojlera, uvek je dobro da pozovete profesionalca čisto da proverite.“

Prozori koji zvižde

Foto: Claudio Divizia / Panthermedia / Profimedia

Zvižduk koji dolazi iz vaših prozora najverovatnije znači da imate promaju u kući.

Ako ne popravite ili ne zamenite stare prozore, verovatno ćete potrošiti još više novca na grejanje jer će vam hladan vazduh konstantno ulaziti. Stručnjak je objasnio: „Zaustavljanje promaje je jednostavno rešenje, ali ako se ignoriše, samo će se pogoršati. Kao što hladan vazduh ulazi unutra, tako se i ispušta topli vazduh, zbog čega ćete više novca trošiti na grejanje“.

Šištanje iz radijatora

Šištanje koje dolazi iz radijatora može značiti da voda ili vazduh prolazi kroz sistem grejanja. Ovo je loše jer se može zarobiti i sprečiti zagrevanje radijatora u određenim oblastima.

Da biste sprečili da se ovo desi, morate redovno čistiti radijator i to će vam pritom dugoročno uštedeti još više novca jer će vaš radijator postati energetski efikasniji.

Mark je objasnio: „Ostavljanje radijatora da šišti i ne ispušta krv iz njega može dovesti do drugih problema koji su gori od vašeg prvobitnog. Prvo, zarobljeni vazduh znači da će se vaše grejanje smanjiti uprkos tome što ste ga uključili, trošeći novac.“

Grebanje u zidovima

Ako čujete grebanje unutar zidova, to znači da verovatno imate problem sa štetočinama. Verovatno su miševi ili pacovi pronašli put u vaš dom kroz male otvore u temeljima.

Definitivno ćete znati da je to slučaj ako nađete i male kapljice po kući, tragove zuba ili čudne mirise.

***

Bonus video: Borba protiv nasilja nad ženama: Somborske šnajderke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram