in

Najpopularnija sobna biljka za 2023. godinu je čista egzotika

Najpopularnija sobna biljka za 2023. godinu je čista egzotika

Za tropsku atmosferu u domu!

Prema Maraji Grin, stiliskinji za biljke, u domovima će 2023. dominirati veće sobne biljke poput rajske ptice i fikusa.

Specijalista za biljke i stilista Hilton Karter takođe navodi rajsku pticu i kaže da ona stvarno transformiše prostor. Ako još niste upoznati s ovom atraktivnom biljkom evo ključnih činjenica, piše Living.hr.

Rajska ptica poznata i kao cvet ždrala (pripada rodu Strelitziaceae) je tropska biljka poreklom iz Latinske Amerike, gde slobodno raste u prirodnim staništima poput grmolikog divljeg cveća.

Od sredine 18. veka, kada je donesena u Evropu, njena popularnost ne opada, što je čini jednom od najtraženijih sobnih biljaka.

Višegodišnja zimzelena biljka gustog, grmolikog rasta koja, zavisno od vrste, može narasti od 1,5 do impresivnih 10 metara u visinu. Sjajni listovi sa sivkasto-zelenom površinom ovalno su kopljastog oblika nalik lišću banane.

Listovi se pojavljuju na čvrstim izduženim peteljkama, rastu okomito i direktno iz snažnog, razgranatog korenskog sistema. Ovo veliko, upečatljivo lišće čini biljku privlačnom čak i kada ne cveta.

Ono što ovu biljku čini popularnom u celom svetu su njeni cvetovi jedinstvenog oblika. Ovi čudesni cvetovi pojavljuju se na dugim peteljkama nalik intenzivno obojenim narandžastim i plavo-ljubičastim čupercima na glavi ždrala. Na svakoj stabljici pojavljuje se pet ili šest cvetnih kapsula, a svaki grm proizvodi mnogo novih, što može produžiti sezonu cvatnje na šest meseci.

Zbog svoje izdržljivosti, otpornosti i dugovečnosti, cvet rajske ptice jedan je od najprodavanijih na svetu. U vazi s vodom ostaje svež i do dvadesetak dana! Egzotičnom izgledu uprkos, rajske ptice ne zahtevaju nikakvu posebnu ili preteranu negu.

Sve dok joj osigurate dovoljno prostora, odgovarajuću rasvetu, dobro dreniranu podlogu, umereno zalivanje i toplu okolinu, ova dugovečna, spororastuća biljka godinama će stvarati tropsku atmosferu u vašem životnom prostoru!

***
BONUS VIDEO: Transformacija stana u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram