in

Beogradski stan okupan svetlom u čijem je srcu savršena biblioteka

Beogradski stan okupan svetlom u čijem je srcu savršena biblioteka

Bračni par koji obožava književnost i minimalizam.

Tamara Karović i njen suprug su profesori književnosti – pa ne čudi što je u njihovom svetlom stanu u opštini Savski venac u Beogradu glavna zvezda biblioteka.

Ali, osim bogate zbirke knjiga, njihov dom se može pohvaliti zanimljivim, jednostavnim uređenjem i toplinom koja zrači iz svakog kutka stana.

Tamarina porodica živi u prostoru od 65 kvadrata, sa prijatnom dnevnom sobom, maštovitim dečijim kutkom i ušuškanom terasom. Sa njom smo razgovarali o  malim trikovima za uređenje doma.

Na početku našeg razgovora, Tamara kaže da se u uređenju stana nije vodila nekim specifičnim stilom, već funkcionalnošću.

„Nisam želela da ga zatrpavam nepotrebnim stvarima, što se pokazalo kao najpametnija odluka. Uz to, volim jednostavnost, sklad i jasne linije, a to svakako ide u prilog pomenutoj funkcionalnosti. Na ovaj način mi se sasvim prirodno nadovezalo drugo načelo, a to je minimalizam. Zaista verujem da se u mnogim slučajevima, a posebno u enterijeru, može primeniti ono čuveno ‘manje je više’. Takođe, uz minimalnu formu i svedene linije oduvek su me privlačili svetli i prozračni prostori, pa samim tim ne čudi moj izbor boja, gde je ključna bela, a potom i bež“, priča ona.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

Na takvu osnovu nadovezala je boju i sam materijal drveta, čime je postigla toplinu i efekat prirode u zatvorenom prostoru.

„Na ovaj način sam se zapravo spontano približila popularnom skandinavskom stilu uređenja, koji u početku nije s jasnom namerom unet u naš dom, već sasvim prirodno i nenametljivo, shodno mojim afinitetima“, kaže Tamara.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

Komode, police, regali, klupski sto u Tamarinom stanu svedenih su i jasnih linija i neutralnih boja, a pronašla ih je u radnjama IKEA i Jysk.

„Pošto su to ključni, veći komadi nameštaja, u njih sam malo više uložila, mada sam i tu pratila akcije, pa sam recimo dve komode u Jysku kupila na popustu od čak 50 odsto. Kada je reč o manjim komadima nameštajima i o dekoraciji, tu sam najmanje ulagala. Najpre jer ne volim da preterujem sa dekorativnim predmetima, a drugo, nema mi previše smisla davati veliki novac na iste. Naravno da su sitni dekorativni elementi ono što daje lični pečat svakom enterijeru, ali isto tako treba biti racionalan pri njihovoj kupovini, jer baš kod njih lako može da se pretera. Kao primer pametne kupovine navela bih jedan stari bakarni svećnjak, izuzetno kvalitetan, koji sam za mali novac pronašla na sajtu Kupujem-prodajem“, objašnjava Tamara.

Velika biblioteka u dnevnoj sobi je svakako najupečatljiviji kutak u stanu porodice Karović.

Foto:privatna arhiva

„Biblioteka je dugo nastajala i ona je prvenstveno rezultat velike ljubavi prema knjigama, ali ujedno i rezultat mog i muževljevog učenja i rada, najpre kao studenata, a potom i kao profesora književnosti. Ranije smo imali više manjih polica u stanu, koje su mogle da iznesu određeni broj knjiga, ali nisu bile idealno rešenje, jer su, budući niže i međusobno razdvojene, zauzimale previše prostora. Kako je vreme prolazilo, a mi svake godine kupovali ili dobijali nove knjige, postalo je jasno da nam trebaju nove, veće police. Najpraktičnije i najisplativije rešenje su bile IKEA Billy police, koje smo mogli sami da podešavamo i montiramo kako nama odgovara“, priča nam Tamara, dodavši da u kolekciji trenutno ima 2.000 knjiga.

Foto:privatna arhiva

Ističe se i lepo osmišljena terasa, dugačka 330cm, a široka 110cm. Kao takva, uska a dugačka, bila je zaista izazov da se preuredi, kaže Tamara.

„Inače, ona je renovirana u vreme kada se pojavila korona, onda kada je postalo jasno da će se ta vanredna situacija odužiti i da ćemo većinu svog slobodnog vremena morati da provodimo unutar svojih domova. Tada sam pomislila – ako je već tako, zašto ne bih onda napravila jednu malu oazu mira, gde ću se lepo osećati i gde bih mogla da se opustim“, priča nam.

Foto:privatna arhiva

Uz pomoć supruga i oca je terasu okrečila, sredila limariju, prozore, kupila nameštaj, i dobila ručno pravljenu klupu.

„Svoju terasu ili balkon možete oplemeniti lepim odabirom cveća koje možete držati na prozoru, podu, stolu ili pak na namenskim policama. Uz to, dodajte nekoliko jastuka sa zanimljivom teksturom, neku stazu/prostirku, neutralnog dezena, belu laganu zavesu i već imate svoj prostor za uživanje“, savetuje Tamara.

Tamarin omiljeni kutak u stanu je soba njenog deteta.

„S obzirom na to da se dečje sobe najbrže menjaju, jer prate detetovo odrastanje, smatram da je ključno postaviti dobru, neutralniju osnovu, na koju će se kasnije lako nadovezati različite varijante uređenja shodno afinitetima i uzrastu deteta“, primećuje.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

Ako ste tek na početku sređivanja stana, Tamara savetuje da pametno birate krupne komade nameštaj – nešto što je praktično i neutralno i što će duže vreme biti estetski prihvatljivo i trpeti sve eventualne izmene u stanu.

„I na kraju – radite i uređujte svoj dom onako kako vama prija, kako se vama sviđa, jer šta će nam dom ‘kao iz časopisa’, ako se u njemu ne osećamo prijatno“, zaključuje Tamara Karović.

***
BONUS VIDEO: Aleksandrino kupatilo kao iz bajke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram