in

Topi 22 kg za 13 dana i nikako nije zdrava

Topi 22 kg za 13 dana i nikako nije zdrava

Zašto je bolje izbeći ovu dijetu?

Danska kraljevska bolnička dijeta je režim ishrane koji se prati 13 dana, a za koji se tvrdi da topi i do 22 kilograma.

Ovaj strog režim kaže i da su kalorije strogo ograničene, a obroci se sastoje od namirnica s visokim sadržajem proteina i masti, piše Story.hr.

Muškarcu je obično potrebno oko 2.500 dnevnih kalorija. Za žene je to oko 2.000, a u ovoj dijeti dozvoljen unos kalorija je skoro prepolovljen. Navodi se i da je zabranjeno kuvanje s uljem i namirnicama koje se ne nalaze na listi danske dijete.

Oni koji odluče da smršaju uz dansku dijetu takođe moraju da piju najmanje dva litra vode dnevno. Zbog tako naglog reza u kalorijskom unosu, u telu mogu da se jave grčevi, vrtoglavica i umor, a stručnjaci se slažu u jednom – ovo je efikasna dijeta, ali definitivno nije zdrava.

Foto: Shutterstock

Postoji više varijacija ove dijete, a osnovni kaže da je doručak – kafa s jednom kockom šećera, ručak – 400 g kuvanog spanaća sa dva tvrdo kuvana jajeta i paradajzom, a večera – 200 g bifteka sa zelenom salatom, sokom od limuna i prelivom od ulja.

Uz sve navedeno, uz ovakvu se ishranu gubi dosta vode, pa se nakon ‘skidanja’ s dijete javlja jo-jo efekt, odnosno kilogrami se brzo vrate.

Komad tosta dodaje se drugog dana, kada je ručak 250 g šunke s jednom šoljom nemasnog jogurta. Večera je 200 g goveđeg pečenog mesa uz isti prilog kao i prvog dana. Plan se nastavlja na sličan način do 13. dana.

Dijeta je opasna jer ne postoji ravnoteža unosa proteina, ugljenih hidrata i esencijalnih masti kroz namirnice. Ako se dugo drži, ova dijeta može dovesti i do pothranjenosti i problema s manjkom energije jer je unos kalorija ograničen na 600 do 1.000 kalorija dnevno, što je manje od polovinee preporučenih kalorija za muškarce i žene.

Uz to, doručak u ovoj dijeti, tj. samo kafa sa šećerom, može izazvati skok hormona stresa i povećati cirkulaciju glukoze, uzrokujući skokove šećera u krvi i pad energije tokom dana.

***

BONUS VIDEO: Besplatna pita za trudnice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram